Ook de Aziatische vastgoedbubbel zal barsten

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Dezer dagen verzamelt het internationale vastgoedcircus Mipim in Hongkong. Het is geen toeval dat de beurs nu voor het eerst buiten Cannes wordt gehouden. Want Aziatisch vastgoed is gewild. Zo gewild, dat de gevarengrens erg dichtbij komt, aldus een studie van PricewaterhouseCoopers.

Vorige week vertrok er een delegatie Indiase diamantairs richting moederland. Doel: beleggen in vastgoed. Ze doen ook een beroep op de diensten van de vastgoedconsulenten van PricewaterhouseCoopers België. Vennoot Laurens Narraina, die een ploeg rond zich verzamelt in de Aziatische niche, ziet weinig Belgen in India. “Belgen voelen zich onzeker op deze markt. Ze zijn voorzichtig, en eerlijk gezegd hebben ze gelijk. Je moet in India over een netwerk beschikken om het aanbod voldoende in te kunnen schatten en de regelgeving te toetsen. Anders blijf je er beter weg.”

PwC en het Urban Land Institute brengen de studie Emerging Trends in Real Estate Asia Pacific op de markt, die Trends exclusief kon inkijken. Hij schetst een aantal Oost-Aziatische steden die erg goed liggen bij investeerders (Osaka, Sjanghai, Tokio, Singapore, Taipei) en duidt ook aan waar men best wegblijft (Manila, Jakarta). Ter illustratie: de vastgoedprijzen in Sjanghai zijn sinds 2000 gestegen met 100 %. Maar PwC schat dat de helft van het commerciële vastgoed in de grote steden leegstaat. De totale Chinese portefeuille (123 miljoen vierkante meter) kent dit jaar een leegstand van 26 %, of een stijging met 24 %.

Vorige week gaf de Chinese overheid nieuwe onrustwekkende cijfers vrij. In de eerste acht maanden van dit jaar investeerden ontwikkelaars 204,52 miljard dollar, een stijging met 28 %. “De Chinese markt en ook andere landen komen in de buurt van de gevarengrens,” vindt Narraina. “Een indicatie daarvan is het feit dat investeerders noodgedwongen kijken naar tweederangslocaties, Peking en Guangzhou. Bij de minste knik in de markt loopt het daar het eerst mis.”

Saoedi’s voeden hausse

Je zal Narraina deze week dus niet treffen op de Mipimbeurs in Hongkong, die voor de eerste keer in die regio wordt georganiseerd. Saoedi’s en andere petroleummiljonairs lopen de conferentie plat (zoals in Cannes). In 2007 zullen ze nieuwe energie aan de vastgoedhausse geven, zo verwacht de studie. Narraina: “Ze weten door de stijgende olieprijzen met hun geld geen blijf, kunnen tegen een stootje en investeren enorm, wereldwijd.”

Twee op drie buitenlandse investeringen in Aziatisch vastgoed gebeurt nog door Amerikaanse investeerders. Sinds enkele jaren roeren Chinese investeerders zich sterk in de regio (zie kader: Vastgoed in China: rendement van 30 %). Voor heel wat westerse banken en fondsen is Azië een bijna verplichte diversificatie. “De ene bankier kijkt naar de andere en zegt: waar maak je winst? In vastgoed! En welke regio scoort? Azië. Allen daarheen, dus.”

België speelt amper een rol in dit alles. Beslissingen om in Azië te investeren, worden zelden in Brussel genomen en buitenlandse vastgoedfondsen in ons land scoren niet echt goed bij de belegger (zie kader: Aziatische investeerders kijken naar België).

Narraina vraagt zich overigens niet af óf de Aziatische zeepbel ooit barst, maar wel wanneer dat gebeurt. “Ik ken Belgen die dat moment rustig afwachten en na een prijsdaling hun sprong zullen wagen in Azië,” aldus Narraina. “Een verstandige keuze.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content