‘Onze toekomst zit bij de F-16’s’

Stéphane Burton

WIE

Stéphane Burton (47)

IS

CEO van Blueberry

WAS

Burton is jurist en heeft een MBA van Insead op zak. Hij begon zijn loopbaan als advocaat bij Stibbe en NautaDutilh. In 2007 ging hij aan de slag bij Sabena Technics, de vroegere onderhouds- en hersteldivisie van Sabena, waar hij onder meer secretaris-generaal, COO en CEO was. Eind 2014 nam Burton samen met het management Sabena Technics over van de Franse groep TAT. Sabena Technics ging verder als Sabena Aerospace. Vorig jaar lijfde het samen met de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) voor 75 miljoen Sabca in, de specialist in onderdelen voor lucht- en ruimtevaart. Blueberry is de nieuwe holding boven Sabca en Sabena Aerospace.

WIL

Burton speelde een rol in de overname en is nu de CEO van een holding die het in coronatijden niet gemakkelijk heeft. De daling van het luchtverkeer heeft een direct effect op de onderhoudsbedrijven in de luchtvaartsector. Burton: “De crisis raakt vooral het passagiersverkeer, waar de activiteiten met 70 tot 80 procent zijn gedaald”, zegt Stéphane Burton. “De diversificatie van Blueberry in cargo, militaire luchtvaart en ruimtevaart, en de samenwerking tussen de filialen hebben de krimp beperkt met 25 procent. In 2021 hopen we een verlies te vermijden.”

De poot Sabca heeft als vroeger Belgisch filiaal van de Franse groep Dassault niet enkel ervaring in het onderhoud van onder meer de Europese raket Ariane, maar ook in dat van de F-16-straaljagers. Daar zit voor Burton de toekomst. Sabca haalde onlangs een contract van de Amerikaanse luchtmacht binnen voor het onderhoud van haar tachtig F-16’s op Europese bodem. Het moet de levensduur van de vliegtuigen verlengen van 8000 tot 12.000 vlieguren.

VRIJE TIJD

Fietsen, tennis, lopen en wandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content