‘ONZE DOORGEDREVEN OPLEIDINGEN ZIJN UNIEK’

Btech begon als een bescheiden bedrijf met een veelbelovend EPDM-dakbedekkingsproduct: Resitrix. EPDM is een rubberen platdakbedekking, vooral toegepast in renovatie, die zich onderscheidt door zijn lange levensduur. “Gaan klassieke producten zoals bitumen en roofing doorgaans vijftien à twintig jaar mee, dan heeft EPDM, door zijn grotere elasticiteit, een bewezen levensduur van meer dan vijftig jaar”, zegt Tom Beyers, de nieuwe CEO.

Maar de bouwsector is een conservatieve wereld. “Het duurt jaren om aannemers, architecten en opdrachtgevers te overtuigen met een nieuw product te werken”, zegt Beyers. Nog een probleem was dat Btech destijds slechts één verkooppunt had, terwijl het nationaal actief wilde zijn. “Daarom hebben we in de periode 2005-2011 een achttal overnames gedaan, van ruwbouwhandelaren tot handelaars in isolatie-pvc, kwestie van ons product zo lokaal mogelijk te kunnen verdelen. Want een dakwerker beslist ‘s ochtends wat hij nodig heeft, en vindt de geschikte producten dan het liefst zo snel mogelijk, in de buurt van zijn werf.”

“Door die overnames kregen we er ook de verdeling van andere bouwspecialiteiten bij”, vult CFO Steven Geirnaert aan. “Met dat brede palet aan producten slaagden we erin een sterke marktpositie uit te bouwen.”

De organische groei bleef ook in de crisisjaren aanhouden, dankzij de focus op de minder conjunctuurgevoelige renovatiemarkt en de strengere energieprestatienormen. De grote sprong voorwaarts kwam er evenwel in 2011, toen Btech fuseerde met IRS International uit Deinze, zijn grootste concurrent in EPDM-dakbedekking. Zo ontstond I.R.S-Btech. Het nieuwe bedrijf promoot en verdeelt EPDM en andere bouw- en dakmaterialen bij alle actoren – architecten, openbare besturen, aannemers en dakwerkers – maar ook bij professionele handelaars in bouw- en dakmaterialen. De logistiek gebeurt vanuit het nieuwe distributiecentrum van 15.000 vierkante meter in Puurs, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is.

Geirnaert: “Onze grootste toegevoegde waarde is dat wij de hele keten bewerken: we overtuigen architecten en aannemers om EPDM te gebruiken, we leiden dakwerkers op om op een correcte manier met onze producten te werken, we controleren de daken die ze opleveren en we leveren garantiecertificaten af aan de dakwerkers en bouwheren.” Liefst 4000 dakwerkers volgen ieder jaar de gespecialiseerde opleidingen van I.R.S-Btech in de vestiging in Deinze. “Daarin zijn we uniek, en er is geen enkele technische school die ons dat nadoet.”

Uniek

I.R.S-Btech is ondertussen een van de twee operationele onderdelen van de in 2009 opgerichte holding Fedrus International. Het andere, Apok, werd in 2012 door Fedrus Invest gekocht. Beyers: “Apok was een bekende naam in de distributie van dak- en gevelmaterialen bij de professionele dakwerker en aannemer, met een netwerk van dertig verkooppunten verspreid over het hele land. Dankzij de overname kregen wij er ineens dat extra distributiekanaal bij.”

De belangrijkste rem op de groei? Beyers: “De juiste mensen vinden, vooral voor onze expansie in Frankrijk en Nederland, waar we EPDM op dezelfde manier in de markt willen zetten als in eigen land. We hebben momenteel dertig vacatures, dat is een tiende van ons personeelsbestand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content