Ontwaakt uit winterslaap

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Chinese groep Fosun zou overwegen in het kapitaal van Compagnie des Alpes te stappen. De Europese topper in de vrijetijdsindustrie krijgt zo opnieuw aandacht van beleggers.

Compagnie des Alpes is het wereldwijde nummer tien in de vrijetijds-business. Het werd in 1989 opgericht om skioorden te exploiteren. De groep is eigenaar van elf skigebieden en heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden. Daaronder zijn de Franse skigebieden La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz. Sinds 2001 baat het bedrijf ook pretparken uit. Compagnies des Alpes heeft dertien pretparken, waarvan het doorgaans de meerderheidsaandeelhouder is. Drie bevinden zich in ons land: Walibi Belgium en Aqualibi Belgium in Waver, Bellewaerde in Ieper.

De groep ontwikkelt een derde internationale activiteit, met de Grévin-wassenbeeldenmusea. Er zijn er al geopend in Montréal, Praag en Seoel. Onlangs kwam daar nog Chaplin’s World in Corsier-sur-Vevey (Zwitserland) bij en er volgt nog Spirouland.

Het aantal bezoekers aan de ski- stations stijgt al enige tijd niet meer. Bovendien zijn de klimatologische omstandigheden door de opwarming van de aarde veel grilliger dan voorheen. Soms kampen stations met weinig of geen sneeuw. De pretparken lijden dan weer onder het lage consumentenvertrouwen in West-Europa. De groep is daarom op zoek naar een financiële injectie. Die zou weleens kunnen komen van de Chinese groep Fosun, die al heeft geïnvesteerd in Club Med. Volgens Le Figaro zou Fosun een belang van 10 procent nemen.

Rendabiliteit verbetert

In de eerste helft van het boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 30 september) was er een vergelijkbare omzetgroei van 6,2 procent tot 443,7 miljoen euro. De vergelijkbare bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 9,2 procent tot 165 miljoen euro, de ebitda-marge klom van 36,1 naar 37,2 procent. Het netto-resultaat nam toe van 50,5 tot 54,5 miljoen euro (+8%). De eerste helft van het boekjaar wordt gedragen door de prestaties van de skigebieden (82%), waar de omzet met 5,6 procent toenam, ondanks minder gunstige weersomstandigheden met weinig of geen sneeuw aan het begin van het seizoen.

De pretparken deden het prima (+10,2%) op het beperkte deel van de omzet (20 % van oktober tot maart), ondanks de impact van de terreuraanslagen in Parijs en Brussel op de bezoekersaantallen van het Grévin-museum in Parijs.

Speculatieve interesse

Door de speculatie over een finan-ciële partner is de waardering wat op-gelopen, maar ze blijft aan de erg lage kant, tegen amper 0,5 keer de boekwaarde en slechts 4,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). De verwachte koers-winstverhouding van 13 weerspiegelt veeleer de beperkte winstgevendheid, die verder moet worden opgekrikt.

De koers komt uit een winterslaap door de speculatie over een financiële injectie. Ook de rendabiliteit verbetert geleidelijk. We verwachten een verdere dividendverhoging van 0,40 naar 0,50 euro per aandeel voor het lopende boekjaar. De lage waardering blijft kansen bieden. De verdere verhoging van de rendabiliteit is wel nodig om de waardering op te krikken.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content