Onstuimige ontwikkeling

Na Koksijde lijkt nu ook het sinds lang sluimerende Oostduinkerke de promotors aan te trekken. De nieuwe gebouwen rijzen er uit het zand. En de vastgoedprijzen? Een en al hausse!

Koksijde zet zijn krachtige vastgoedopgang gewoon voort: in 2005 stegen volgens de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie (het vroegere NIS) de prijzen van de woonhuizen er met 19 %, terwijl appartementen zelfs bijna 25 % duurder werden (referentieprijs: 225.000 euro).

Ondanks die aanhoudende prijzeneuforie voorspellen de agenten die we contacteerden toch een stabilisering. “De prijzen zijn de voorbije twaalf maanden nog wel gestegen, maar dat was vooral toe te schrijven aan de verkoop van appartementen op de dijk en van villa’s in Oostduinkerke – twee segmenten waarvoor potentiële kopers nog heel wat over hebben,” vat Dirk Coelus, zaakvoerder van het agentschap Immo Woestyn, samen.

Die prijzen zijn in ieder geval niet mals: minimaal 150.000 tot 200.000 euro voor flats van 75 of zelfs 60 m2 met 1 of 2 slaapkamers; en 300.000 tot 400.000 euro voor appartementen van 100 m2 en meer.

Oostduinkerke-Dorp, -Bad… en binnenkort -Golf

Omdat er in Koksijde geen vierkante meter bebouwbare oppervlakte meer overblijft, hebben de promotors zich nu op de buurgemeente Oostduinkerke gestort. Een goed voorbeeld is de residentie Yzzis, die werd ontwikkeld door Panoramic Estates en in november aanstaande moet worden opgeleverd: 27 standingvolle appartementen in tweede lijn voor de ‘bescheiden’ (begin)som van 180.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement en 315.000 tot 330.000 euro voor een penthouse.

“Andere nieuwbouw wordt binnenkort aangevat aan het begin van de Leopold-I-laan en langsheen de Albert-I-laan, die Oostduinkerke-Dorp met Oostduinkerke-Bad verbindt. Omdat het aanbod op de dijk uiterst beperkt is, wordt 3750 euro/m2 gerekend voor een appartement met 2 slaapkamers in wederverkoop en 5000 euro/m2 voor zijn alter ego in een nieuwbouw. In de tweede lijn moet u rekenen met ongeveer 3000 euro/m2,” meldt Elodie Derhille van het agentschap Century21 Lahousse. De geplande aanleg (tegen 2009) van Hof ter Hille, een golfterrein met 18 holes op 84 hectare – ontworpen door golfterreinarchitect Jeremy Pern – aan de Nieuwpoortsesteenweg tussen Oostduinkerke en Wulpen, is ook al niet van aard om de druk van de ketel te halen. “Heel wat beleggers hebben me al gemandateerd om voor hen een villa in die buurt te vinden. Ze speculeren namelijk op de ontwikkeling van die wijk, die voorheen nauwelijks gekend was,” voegt ze eraan toe.

Het enige zwarte punt is eens te meer de huurmarkt. “2005 was verre van een uitzonderlijk seizoen,” zucht Dirk Coelus. Een modern appartement op de dijk met twee slaapkamers heeft toch nog altijd een prijskaartje van 2000 tot 2250 euro per maand in het hoogseizoen (in het laagseizoen is dat zowat de helft), terwijl een appartement met drie slaapkamers voor 2500 euro wordt verhuurd. Voor een villa dicht bij de zee moet u rekenen op 2500 tot 3000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content