Onrust over volgende Fedbijeenkomst

© Getty Images

Analisten wachten met ongerustheid op de volgende bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank van woensdag 20 september. Ze verwachten opnieuw een stevige renteverhoging. Fed-voorzitter Jerome Powell was eind augustus duidelijk genoeg tijdens zijn toespraak op de ontmoeting van centraal bankiers in Jackson Hole. De grote meerderheid van de economen en strategen verwacht een derde verhoging met 75 basispunten (0,75%) op rij, de vijfde verhoging van dit jaar.

De prioriteit van de Fed is de inflatie te beteugelen, ook als dat de Amerikaanse economie pijn doet, was Powells boodschap. Sindsdien hebben cijfers aangetoond dat de Amerikaanse economie er nog redelijk aan toe is. Het rentecomité heeft dus geen reden om op de rem te staan. Zo bleef de indicator voor de dienstensector boven de verwachtingen, en de banenrapporten waren beter dan verwacht.

Zolang de arbeidsmarkt goed blijft en de inflatie te hoog is, zal de Fed de rente verhogen, tot verdriet van Wall Street. Sinds Powells speech in Jackson Hole verloren de Amerikaanse beursindexen zowat de helft van hun zomerrally. Al lijken ze de jongste dagen weer in het reine te komen met de forse renteverhoging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content