Ondernemersparadijs in de Andes

Chili koketteert met een recordaantal buitenlandse investeringen. Vlaamse ondernemers klinken unisono positief. “Geen enkel land in Zuid-Amerika telt meer vrijhandelsakkoorden. Dat zegt genoeg.” Een handelsdelegatie onder leiding van de president bezoekt deze week ons land.

Chili lijkt vanuit Belgisch perspectief le bout du monde. Toch is het land van president Sebastiàn Piñera een lichtbaken in een vaak nog door chaos gedreven continent. De rechtse politicus maakte fortuin met de introductie en de verspreiding van de Visa-kaart in zijn land. Hij komt deze week in Brussel eigenmachtig de troeven van zijn land toelichten aan een keurgroep van Belgische toppolitici en de fine fleur van het Belgische ondernemersgild.

Volgens Frederik Janssens, bestuurder bij de groep Suez en voorzitter van de Belgisch-Chileense Handelskamer, is het globale ondernemerskader in Chili aantrekkelijker dan in Europa. Prochile probeert via een netwerk van 54 kantoren wereldwijd – waaronder een in Brussel – zo veel mogelijk buitenlandse investeringen aan te trekken. “Geen enkel land op dit continent telt meer vrijhandels-akkoorden dan de 58 van Chili”, zegt de topman, Felix de Vincente.

De interne groei van Chili is volgens de Belgische ambassadeur Dirk Van Eeckhout ook toe te schrijven aan de vrijhandelszone tussen Chili, Peru, Colombia en Mexico. De Alianza del Pacifico is een tegenwicht voor Mercosur, de vrijhandelsassociatie tussen Brazilië, Uruguay, Venezuela en Argentinië. Veel Belgische bedrijven kunnen dus via Chili hun voordeel doen in een niet-onbelangrijk deel van Latijns-Amerika. Chili staat op de 33ste plaats op 185 landen in de ‘ ease of doing business index‘ van de Wereldbank. België staat op 31, Brazilië op 128. Ook in het ‘ global competitiveness report‘ van het World Economic Forum, scoort Chili (31) hoger dan Brazilië (53). Met een bevolking van 17 miljoen inwoners, kende Chili in 2011 een bruto nationaal product van 250 miljard dollar.

De Chileense welvaart is wel relatief ongelijk verdeeld. Enkele tientallen gegoede families zijn almachtig en domineren de economie. Maar de groei, die al jaren vlotjes de 5 procent overtreft, bewijst dat het Chileense economische model werkt. Sterke concerns als Sigdo Koppers en Molymet namen onlangs het Luikse staalbedrijf Magotteaux en het Gentse metaalbedrijf Sadaci over.

Infrastructuurwerken

“Chili heeft een zeer efficiënte overheid met een zakenkabinet van 22 ministers en staatssecretarissen, onder wie technocraten, die geleid worden door president Piñera, die een economische opleiding genoot aan Harvard University”, vertelt Laurent De Meester, de zaakvoerder van het consultancybedrijf Globuz, dat ook in Chili aanwezig is. Piñera’s beleid resulteerde in een forse economische groei van 6,5 procent in 2011, kerngezonde staatsfinanciën met een budgetoverschot, een opmars van de peso, een positieve handelsbalans en een geringe fiscale druk. Als een van de meest open economieën ter wereld is Chili een aantrekkingspool voor buitenlandse investeerders, goed voor 14 miljard dollar. Bovendien kent het land nauwelijks corruptie en heerst er een zeer solide bancair systeem.

De belangrijkste sectoren zijn de mijnbouw (koper), de visindustrie (zalm), bosbouw en landbouw (wijn). “De opportuniteiten voor de Belgische bedrijven si-tueren zich vooral in bouwmaterialen – sinds de grote aardbeving van 2010 zijn er veel infrastructuurwerken – de strategische toelevering aan de mijnsector, luxeproducten en technologieën in water en energie-efficiëntie. In elke sector is een goede lokale partner wel onontbeerlijk”, zegt De Meester.

KAREL CAMBIEN IN CHILI

Als een van de meest open economieën ter wereld is Chili een aantrekkingspool voor buitenlandse investeerders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content