Ondernemerschap bij de Wereldbank

Handelsingenieur Liesbet Peeters leerde de nieuwste managementtechnieken aan de MIT Sloan Management-school. Prompt trok ze naar… Ouagadougou.

Na een MBA met nadruk op entrepreneurship & strategy aan de MIT Sloan Management School in Boston ben je klaargestoomd om als carrièrevrouw uit de startblokken te schieten, gepokt en gemazeld in de allernieuwste managementtechnieken, maar Liesbet Peeters kiest ervoor om met de voeten in het rode zand van Ouagadougou kleine, artisanale ondernemers elementaire boekhoudingtechnieken bij te brengen. Misschien woog het tweede objectief van MIT Sloan zwaarder door? In het bijzonder: “Innovatieve oplossingen uitwerken voor cruciale wereldproblemen.” Handelsingenieur Liesbet Peeters omschrijft haar nieuwe ervaring in Afrika als “een persoonlijke reality check“.

Na een korte terreinverkenning in juli door Mali en Burkina Fasso, wordt Peeters nu, september, binnen het SGBI-programma van IFC, de financieringsarm van de Wereldbank, de verantwoordelijke voor de Franstalige landen van West-Afrika. SGBI staat voor Strengthening Grassroots Business Initiative, wat een nieuwe aanpak is van IFC (International Finance Corporation). IFC financierde hoofdzakelijk grote projecten, maar startte met een KMO-afdeling waarvan SGBI een onderdeel is. Het is de bedoeling om jonge ondernemers te trainen, basisregels in boekhouding, product- en marktontwikkeling bij te brengen om hun business professioneel te runnen.

Vóór haar aanwerving door IFC liep Liesbet stage bij Incofin, de Vlaamse investeringsmaatschappij voor het Zuiden. In opdracht van Incofin schreef ze het businessplan voor het starten van een microfinancieringsbank in Ivoorkust. Toen de bank van start zou gaan en alle overheidsvergunningen rond waren, flakkerde de burgeroorlog in het land echter weer op. Niettemin gelooft Liesbet in het slagen van haar opdracht: “Ondanks tegenzittende omgevingsfactoren, zijn er heel wat ondernemers in Afrika die succesvolle zaken uitbouwen. Ze zijn ook bereid om die kennis door te geven aan jongere ondernemers en wij geven hen daarbij een steuntje in de rug.” De vader van Liesbet is Jos Peeters van het durfkapitaalfonds Capricorn Venture Partners. Vanuit die familiale achtergrond en met haar Afrika-ervaring droomt Liesbet van een eigen onderneming waarin ze later de beide werelden wil combineren. Wordt vervolgd.

IS: SGBI-verantwoordelijke (Wereldbank) voor de Franstalige landen van West-Afrika.

VRIJE TIJD: recreatief sporten, theater, sociale contacten.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content