Ondernemers tegen wil en dank

De gazelle en tevens de eerste springbok – een parallelle competitie van de provincie Antwerpen – is een koppel. Bij Medisearch International staan Evelyne Denys en haar man Remi Van den Broeck aan het roer. De Mechelse Clinical Research Organisation(CRO) begon in 1995 en zet klinische proeven op voor de farmaceutische industrie. De jongste drie jaar steeg de omzet van Medisearch van 3,9 miljoen euro tot 6,7 miljoen. Voor dit jaar – Medisearch sluit zijn boekjaar in maart – verwacht het bedrijf 8 miljoen euro omzet. Ondertussen telt de onderneming al 140 werknemers. De cashflow groeide ondertussen van 284.000 euro in 1999 tot 940.000 euro vorig jaar. Een gezond bedrijf, dus.

En toch is het stel een beetje ondernemer tegen wil en dank. “We wilden wel voor eigen rekening beginnen, maar dat het zo’n vaart zou lopen, hadden we niet verwacht,” zegt Evelyne Denys. Van bij het begin opteerde Medisearch wel voor een internationaal profiel. Dat kostte aanvankelijk veel energie voor het schrijven van procedures en het bestuderen van de nationale regelgevingen. Toch had het bedrijf al na een jaar zijn eerste project in Amerika te pakken. Van den Broeck: “België is beperkt. Als we alleen met de filialen in België moeten werken, zijn we kwetsbaarder. In de farma zitten de beslissingscentra immers meestal in de buitenlandse hoofdkwartieren.”

Van de 30 projecten die Medisearch het afgelopen jaar binnenhaalde, was slechts één op de zeven projecten puur Belgisch. Vandaag zit het bedrijf verspreid over drie vestigingen: het hoofdkwartier in Mechelen, een filiaal in het Amerikaanse Rockville en eentje in Barcelona. En ondertussen blijft het gros van de aandelen in handen van beide echtgenoten. De enige externe aandeelhouder is Sofinim.

Man en vrouw in hetzelfde bedrijf, dat kan toch niet goed gaan? “In het begin was het wel wat zoeken hoe we het werk moesten verdelen,” zegt Denys. Maar vandaag is de dagelijkse leiding in haar handen. Zij focust op kwaliteit, personeel en boekhouding. Van den Broeck concentreert zich als medisch directeur meer op de opvolging en de inhoud van de studies. “Eigenlijk controleert mijn vrouw dus of ik mijn werk goed doe,” grapt hij.

R. B. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content