Onbekend en bemind

Een door de weergoden geplaagde US Open baarde een onbekende winnaar.

Lucas Glover, een onbekende Amerikaan (71ste in de wereld toen het toernooi op Bethpage Black begon), is de zeer verrassende winnaar van de US Open. Hij speelde vier slagen onder de par in een toernooi dat als gevolg van het slechte weer een dag langer duurde. De 29-jarige Glover had stalen zenuwen op de par 70, die heel lang en fysiek slopend was. Zijn laatste ronde speelde hij uit in 73, zijn slechtste 18 holes van de hele week, na scores als 69 en 64 (beste van het toernooi en zijn persoonlijk record). De Amerikaan deed twee slagen beter dan zijn landgenoten Phil Mickelson, David Duval en Ricky Barnes. De eerste niet-Amerikaan in de uitslag was de Engelsman Ross Fisher, vijfde op min 1 voor de nummer één van de wereld en winnaar van de Open in 2008, Tiger Woods. Die speelde par, samen met de Deen Soren Hansen en de Amerikaan Hunter Mahan.

Glover stond op gelijke hoogte met Barnes ( rookie in de Pro Tour…) toen de laatste dag begon: min 5. Hij draaide met 38, maar slaagde er niet meer in om zijn achterstand van +3 goed te maken. De linkshandige Phil Mickelson, die op grote steun van het publiek kan rekenen sinds bekend raakte dat zijn echtgenote borstkanker heeft, stond maandag eventjes aan de leiding dankzij een eagle op de 13, waarna hij twee bogeys kreeg. De Zweed Henrik Stenson (+1), de jonge Noord-Ier Rory McIlroy die op zijn twintigste voor het eerst deelnam aan de US Open, en de Spanjaard Sergio Garrcia (ook +2) zetten mooie Europese prestaties neer.

Tiger Woods ontgoochelde met een zesde plaats, maar bleef op de trage en hobbelige greens knokken tot de allerlaatste slag. Hij begon met een povere 74, maar liet daarna 69, 68 en 69 optekenen. Ondertussen toonde David Duval (winnaar van de British Open 2001), gedeeld tweede, nog maar eens hoe genadeloos maar mooi de golfsport kan zijn. Tien jaar geleden was hij de nummer één van de wereld en voor de US Open was hij teruggevallen naar de 882ste plaats in de wereld. Maar vorig weekend leek de swing helemaal terug en stond Duval met vertrouwen te spelen. Maar de echte held voor het talrijk opgekomen publiek was natuurlijk Lucas Glover (1m88 en 88kg, de mooiste atleet van de top10). Het was vier jaar geleden dat hij met een Disney Classic nog eens een toernooi had gewonnen, en hij moest zichzelf dan ook even in de arm knijpen toen hij een cheque van de 1.350.000 dollar kreeg voor zijn overwinning. Normaal doet hij er een volledig seizoen over om dat bedrag te verdienen. Hoewel hij communicatiewetenschappen studeerde aan de universiteit van Clemson, werd Glover er even sprakeloos van… (T)

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content