Omnium met Zweedse inslag

De meest Zweedse club van België is aangenaam verrast het Omnium 98 te mogen organiseren. Zweden zijn trouwens zéér golf-minded.

De club van het Waals-Brabantse Pierpont is samengesteld een bont, internationaal gezelschap. “Wij hebben 375 volwassen leden en 125 juniores”, vertelt de Zweedse voorzitter Fredrik Olsson (handicap 0). “De helft ervan zijn Belgen, de anderen zijn Britten of komen uit Scandinavië”. Het mooie terrein in het open veld werd uitgetekend door de Nederlander Johan Dudok van Heel en in april 1992 geopend. Het is eigendom van een Zweeds zakenman, Olle Ödman, die restaurant, clubhouse en kleedkamers opnieuw heeft ingericht en voor een hotelinfrastructuur van 28 bedden heeft gezorgd.

De club heeft zopas een overeenkomst getekend met SAS, de Zweeds-Noors-Deense luchtvaartmaatschappij, die niet minder dan 4000 golfers telt onder haar personeel! “Ze komen erg graag spelen in Pierpont, zelfs in februari, want het terrein is perfect bespeelbaar terwijl het in Stockholm de stenen uit de grond vriest en sneeuwt”, legt Olsson uit.

“Dankzij ons hotel kunnen we onze infrastructuur het hele jaar door rentabiliseren. Zelfs in januari landen hier ‘s morgens vroeg SAS-piloten. Ze spelen dan 36 holes, dineren, slapen, spelen de volgende dag nog eens 27 holes en vertrekken ‘s avonds weer. In Pierpont slaapt de club nooit, zelfs niet in de winter!”

Het sportieve luik wordt in Pierpont gedirigeerd door profspeler Hendrik Lundqvist die er ook een shop uitbaat. Zijn kennis van zaken doet mensen van zeer ver naar hier afzakken. Zo coacht hij bijvoorbeeld de Oostendse belofte Gaëlle Van Wettere.

De green van hole nummer 9 (par 3) werd afgelopen zomer opnieuw aangelegd. Dit jaar zullen nieuwe aanplantingen het terrein nog moeilijker maken. “Wij gaan in overeenstemming met de vereisten van de federatie het parkoers smaller maken en de bunkers opnieuw bekijken voor het Omnium”, vertelt Olsson die blij verrast was dat zijn club voor de organisatie van dit prestigieus toernooi werd aangeduid. “De federatie heeft ons in januari, na het forfait van Waregem, gekozen uit zes kandidaten.”

Het Omnium brengt over vier wedstrijddagen zo’n vijftigtal profs en amateurs samen. Tegelijk moeten echter ook kwalificaties en een pro-am georganiseerd worden. En voor de profs moet een prijzengeld van ten minste 800.000 frank worden bijeengezocht. “Sponsoring verzamelen zal het moeilijkste nog niet zijn”, meent Olsson. “Wij moeten vooral een zeer goede organisatie op de been brengen. Maar ik ben er nogal gerust in: Lundqvist en ik hebben voldoende ervaring op dat vlak. En het Omnium past perfect in onze benadering van de golfsport. In Zweden zijn alle competities open: profs en amateurs gaan voortdurend met elkaar in de clinch en dat is goed voor iedereen. In België zijn er alleen het Omnium en het toernooi van het Rode Kruis. Dat is te weinig.”

Op onze vraag of voetballer en gouden schoen Pär Zetterberg niet in aanmerking komt als PR voor het event, barst Olsson in lachen uit. “Nee hoor! Pär houdt helemaal niet van golf. Voor een Zweed is dat raar, maar waar!”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content