Ommegang

Een historisch decor, smakelijke gerechten, eersteklas bediening en dat allemaal tegen licht verteerbare brasserieprijzen.

en dat allemaal tegen licht verteerbare brasserieprijzen.

De bekende Brusselse ondernemersfamilie Vastapane is al geruime tijd eigenaar van het monumentale XVI-eeuwse pand De Zwaan, gelegen op de hoek van de Brusselse Grote Markt en de Karel Bulsstraat. De geschiedenis van De Zwaan is rijk: in 1720 kocht de slagersgilde het gebouw, in 1847 was het de herberg waar Karl Marx zijn bekende ‘Manifest’ schreef en in 1885 nam de Belgische Werkliedenpartij de lokalen in gebruik. De familie Vastapane eerbiedigde de bestaande pracht en praal en opende op de eerste verdieping La Maison du Cygne, een gastronomisch eethuis waar de tradities uit de Franse ‘haute cuisine’ decennialang in eer werden gehouden.

Nu lijkt er voor dit bastion van conservatisme een nieuwe periode te zijn aangebroken. Jean-Philippe Bruneau, zoon van de beroemde kok Jean-Pierre Bruneau uit Ganshoren, werd aangeworven als nieuwe directeur en eerste kok. Hij kreeg de opdracht om verfrissing te brengen. De Brusselse horeca-architect Alain Fink moderniseerde de vier banketzalen en vijf salons en richtte het gelijkvloers in tot bar-restaurant Ommegang.

Ook achter de schermen werd radicaal gerenoveerd: elke verdieping heeft voortaan een eigen keuken en een specifieke productiecel. Daardoor is het mogelijk om twee verschillende restaurants te serveren. Bar-restaurant Ommegang is de nieuwe troef: het vereenvoudigde concept is gekoppeld aan snelheid en geënt op de grote Franse gastronomie. Eten is er geen verplichting: in Ommegang bent u ook welkom voor een glaasje.

Wij reserveerden onder een andere naam en kregen aan de telefoon te maken met een nukkige, Franssprekende dame. Zij paste niet bij het nieuwe imago. Wij kwamen s’ avonds, gaven onze mantels aan de bejaarde dame van de vestiaire, en werden in de eetzaal onthaald door de hoffelijke restaurantdirecteur Michel Verdoodt (voorheen Romeyer). Wij genoten van de historische omgeving, het comfort en de uitstekende bediening en waren gecharmeerd door de prijzen van spijs en drank.

Ommegang heeft een beknopte spijskaart met zeven voorgerechten, negen hoofdgerechten en zes nagerechten. De bereidingen zijn gevarieerd en gaan van een traditionele ‘filet américain préparé en salle’ (15 euro) tot meer exotische tortellini met boleten (15 euro). Wij kozen voor ‘salade folle’ met artisjok, ganzenlever en prinsessenboontjes (20 euro) en garnaalkroketten (17 euro) en waren tevreden over onze bordinhoud. De wijnkaart is gereduceerd. U kunt ook wijnen per glas, per ‘pichet’, per halve liter of per fles bestellen. Wij begonnen met een chardonnay en vervolgden met een merlot, twee correcte wijnen van H. Fessy uit de Pays d’Oc, geserveerd voor 11,50 euro per fles van een halve liter. Hoofdgerechten waren: rundhaas Simmenthal van de grill met bearnaisesaus (25 euro) en taart van kabeljauw met spinazie en aardappelpuree met olijfolie (19 euro). Ook hier was de kwaliteit onberispelijk. Om deze ‘ontdekking’ gepast af te sluiten was er nog een onvergankelijke ‘dame blanche’ (8 euro). Voor lieden die klassieke schoonheid, kwaliteit en comfort waarderen is Ommegang een aanrader.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content