Omgaan met succes

Nicolas Colsaerts leert rustig te blijven onder druk.

Twee weken geleden veerde golfminnend België op om enthousiast te applaudisseren voor Nicolas Colsaerts en Nicolas Vanhootegem. Ze werden respectievelijk dertiende en achttiende in het Diageo Championship van de Europese Tour, een toernooi op het beruchte terrein van Gleneagles.

Vanhootegem (150ste in de Orde van Verdienste) had zo’n prestatie nodig voor de rest van het seizoen. Voor volgend jaar houdt de Tour maar de beste 140 spelers over. Van Hootegem, die 73 73 71 73 sloeg, was opnieuw een toonbeeld van regelmaat. Als hij die lijn doortrekt, is de kans groot dat hij voldoende plaatsjes in het klassement opschuift om volgend jaar opnieuw in hetzelfde circuit te kunnen meedraaien.

Nicolas Vanhootegem flirtte eerder al met zulke ereplaatsen (hij werd vorig jaar al eens vijfde in de Great North Open, nadat hij in de Challenge Tour de manche in Saint-Omer had gewonnen), maar voor Colsaerts is dit een nieuwe ervaring. Colsaerts is dan ook nog maar aan zijn tweede seizoen in de grote Tour bezig.

Maar in Gleneagles bewees Nicolas dat hij een echte doorzetter is. Na een moeilijk begin (76) sloeg hij 73 71 en 68. Zo eindigde hij ondanks verschrikkelijke weersomstandigheden op par, terwijl de cut acht boven par lag. Zijn 68 speelde Colsaerts bij elkaar met vijf birdies en een bogey. Goed voor een cheque van 26.500 euro, een kwart van het totaalbedrag dat hij in zijn jonge carrière al bij elkaar speelde.

“Dat uitstekende resultaat verbaast me niet,” zegt Michel Vanmeerbeek, de coach van Colsaerts. “Ik verwachtte dat het drie jaar zou duren voor hij zijn eerste goede resultaten zou halen in de Europese Tour. Op een terrein met veel wind een 68 slaan, met de beste kaart van de dag: dat wil toch iets zeggen, vind ik. Dat was een échte 68.”

De overwinning op Gleneagles ging naar de Deen Sören Kjeldsen met min negen, voor de Schot Alastair Forsyth, de Engelsman Paul Broadhurst en de andere Schot Colin Montgomerie.

Vorige week, tijdens de Franse Open op de Golf National bij Versailles, speelde Nicolas Colsaerts de eerste dag een 66, waarmee hij samen met twee collega’s op een gedeelde eerste plaats kwam te staan. Op de eerste negen holes sloeg hij zeven birdies en een bogey, goed voor een indrukwekkende totaalscore van 30. Ook op de tien en de twaalf kreeg hij een bogey voor elkaar, maar met nog eens twee birdies sloot hij af met min zes. “Het werd spannend,” zei hij na afloop. “Ik raakte een beetje in de war met al die birdies.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content