Olympisch kalm

Tiger Woods is nu 29 en combineert zijn inspirerende, innerlijke rust met een scherpe, mentale paraatheid.

De grote kracht van Tiger Woods, dit seizoen, was ongetwijfeld de manier waarop hij zich telkens uit heel hachelijke situaties wist te redden. Het resulteerde in wat toch wel een indrukwekkende oogst is voor de Amerikaan en nummer één van de wereld: twee majors gewonnen (de US Masters en de British), twee World Championships WGC en zes toernooien van de Amerikaanse PGA.

Dat Tiger vanaf de tee heel ver kan slaan, wisten we al. Maar zonder zijn bovenaardse korte spel had hij natuurlijk nooit zo’n resultaten neergezet. Zijn drive slaat hij gemiddeld 290 meter ver, maar hij is ook een van de minst precieze spelers op de afslag. Dat impliceert dan weer dat hij de bal vaak uit de rough moet zien te krijgen, of dat hij onder de takken van de bomen langs moet slaan. En daar is een uitzonderlijke feeling voor nodig.

Tiger Woods is een van de beste putters in de geschiedenis van de golfsport. Maar toen hij zijn zes toernooien op Amerikaanse bodem won, becijferden waarnemers dat hij op 202 spelers pas 188ste was met zijn drive, met maar 54,6 procent van zijn ballen die terechtkwamen op de fairway. En toch slaagde hij erin om dan als… zesde de green te bereiken, met een slaagcijfer van 69,9 procent.

Woods zelfs denkt dat hij daarin slaagt omdat hij samen met zijn nieuwe coach Hank Haney heel hard aan zijn swing heeft gewerkt. “Mijn swing is nu veel degelijker. Doeltreffender ook. En ik speel met nieuw materieel: mijn shafts zijn lichter, de koppen van mijn clubs ook, en de balletjes gaan sneller. Daarbij komt dat ik… slimmer ben dan vroeger. Dit is mijn tiende seizoen als profspeler, en mijn enige probleem is dat ik minder snel recupereer dan vroeger.”

Er zijn nog andere factoren die de nummer één van de wereld geholpen hebben in zijn streven naar perfectie. Zoals zijn boeddhistische moeder die van Thaise afkomst is, of zijn vader die vroeger een Green Beret was. Zegt Woods: “Mijn moeder heeft een zeer rustige aard en mijn vader zat bij de special forces van het Amerikaanse leger. Hij leerde me keihard te zijn voor mezelf, als ik op het terrein sta, en ook hoe ik me moest concentreren. Enerzijds ben ik altijd olympisch kalm, anderzijds sta ik altijd mentaal scherp.”

Vorige week was Tiger Woods in China voor het Champions-toernooi op het terrein van Sheshan GC in Sjanghai, samen met de winnaars van alle tours van de wereld, zoals Vijay Singh, Phil Mickelson, Michael Campbell of Colin Montgomerie.

“Ik speel zeer graag in Azië,” zei Tiger toen hij na een vlucht van zestien uur uit zijn privé-jet stapte. Hij ging een paar uurtjes rusten en trok dan naar een promotie-event: hij probeerde er een bal over de rivier Hangpu te slaan. Dat lukte helaas niet. Een halve kilometer, dat is zelfs voor Tiger Woods iets te ver…

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content