Oelegem in Algiers

In opdracht van de Duitse extruderproducent Battenfeld tekent en levert Seamco uit Oelegem een volledige verpakkingslijn voor de Algerijnse oliemaatschappij Naftec.

Troisdorf-Spich (Duitsland).

In een hangar, vlak bij de Belgische kazerne van Spich in Duitsland, draait een volledig geautomatiseerde fabriek voor het vullen en het verpakken van smeerolie en vetten op proef, bestemd voor de Algerijnse oliemaatschappij Naftec.

De installatie met een capaciteit van respectievelijk 260 kg vet en 2400 liter olie per uur is een concept van het Oelegemse bedrijf Seamco in opdracht van het Duitse Battenfeld Anlagentechnik (dochter van staalgigant Krupp). De totale kostprijs bedraagt 470 miljoen frank (waarvan 62 miljoen frank voor de Vlaamse kmo) en wordt gefinancierd door Aka, een consortium van Duitse banken. Volgende week vertrekken de drie lijnen inclusief de nodige reserve-onderdelen en grondstoffen voor een productie van twee maanden per container naar Arzew, zo’n 350 km van Algiers, waar ze onder escorte opnieuw gemonteerd zullen worden. De definitieve oplevering is begin augustus voorzien.

François Pont, stichter en gedelegeerd bestuurder van Seamco : “Omwille van de veiligheid in Algerije woedt nog steeds een soort van burgeroorlog vond de opbouw als test eerst in Duitsland plaats. Zo konden eventuele kinderziektes van de installatie onmiddellijk hersteld worden. Tevens leidden wij ter plekke een 14-tal lokale werknemers, die in de toekomst de installatie zullen moeten bedienen, op om onze aanwezigheid in Algerije tot een strikt minimum van één maand (normaliter duurt de afwerking driemaal zo lang) te beperken.”

Dankzij dit contract zet Seamco als familiale kmo een belangrijke stap op de exportmarkt. Zoon Ronny Pont, algemeen directeur : “In het raam van eenreorganisatie stoot Battenfeld haar engineeringafdeling af. Voortaan zal zij beroep doen op gespecialiseerde onderaannemers voor het uittekenen en het leveren van volledige verpakkingslijnen, inclusief de na-service. Zo wordt de verantwoordelijkheid beperkt tot één partner. Aangezien Seamco de eerste grote opdracht toebedeeld kreeg, is de kans groot op een permanente samenwerking met de Duitse groep.”

SLEUTEL-OP-DE-DEUR.

Eenentwintig jaar geleden startte François Pont met een bedrijf in de kinderspeelkamer van zijn woning in Deurne : Seamco. In de beginfase leverde de ex-verkoopdirecteur van de Food Machinery Corporation (FMC) uit Sint-Niklaas (de laatste Belgische producent van vulapparaten) alleen slijtonderdelen voor sluitmachines van blikken. Pont : “Aangezien de conservenindustrie steeds meer terrein verloor, breidden wij ons gamma geleidelijk uit naar volledige vullijnen voor de voedingsnijverheid, de chemie, de cosmetica en zelfs de farmacie. Zo specialiseerde Seamco zich tot algemene conceptontwikkelaar.”

Vandaag bestaat Seamco, dat in ’93 van Wommelgem naar het industriepark van Oelegem verhuisde, uit drie takken : Pont Beheer (holding), Seamco (werkmaatschappij) en Delta (verdeler van vulmachines voor kant-en-klare maaltijden). De groep met een totaal personeelsbestand van negen medewerkers realiseert een jaaromzet van bijna 200 miljoen frank (zie cijfertabel). Algemeen directeur Ronny Pont : “Wij leveren sleutel-op-de-deur-oplossingen voor heel de verpakkingsindustrie. De sterkte van ons bedrijf bestaat uit onze jarenlange ervaring, flexibiliteit en het feit dat wij niet aan één bepaalde constructeur gelieerd zijn.”

Op de referentielijst van Seamco prijken internationale ondernemingen als Henkel, Shell en Unilever. Sinds begin ’97 draait bij de Antwerpse distilleerder F.X. de Beukelaer fabrikant van de bekende likeur Elixir d’Anvers een verpakkingslijn van Seamco die de capaciteit van 6000 naar 14.000 flessen per dag verhoogt. Een contract van 16 miljoen frank. Algemeen directeur Philippe de Beukelaer in Packaging 2000 van maart ’97 : “Doorslaggevend bij de keuze van Seamco als leverancier voor de nieuwe productielijn was het technisch advies en het feit dat ze de verantwoordelijkheid voor het hele project op zich wilde nemen, waardoor problemen met gedeelde verantwoordelijkheden vermeden worden.”

Naast de Benelux-markt opereertSeamco sinds enige jaren ook in het buitenland. Vorig jaar sleepte het bedrijf een contract voor Gulf Vegetable Oil, een dochter van de Nabati-groep uit Saudi-Arabië, in de wacht. Het betrof de levering van een volledige vullijn van minerale oliën (3000 flessen van 3 liter per uur). François Pont : “April ’96 werden wij in Bahrein uitgenodigd om een offerte te doen. Omdat ik ter plekke een oplossing voor hun problemen vond, nodigde sjeik Abdulaïs Kanoo, één der rijkste mensen ter wereld, mij uit voor een persoonlijk onderhoud in zijn Londense privé-woning. Dat was een schitterende ervaring. Met Battenfeld breken wij nu definitief door op de export. Een mooi vertrekpunt voor de nieuwe generatie in het familiebedrijf.”

ERP

RONNY EN FRANÇOIS PONT (SEAMCO) Wij leveren sleutel-op-de-deur-oplossingen voor heel de verpakkingsindustrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content