O dennenboom

De boog kan niet altijd gespannen staan. Soms moet de stress even van je afglijden, in de Alpen bijvoorbeeld. De beste Oostenrijkse wellnesshotels keren daarbij terug naar de roots. Geen Thaise massage, maar de geneugten van de Alpenden.

Om kwart over zeven ‘s ochtends worden we wakker: door het licht, de lucht, de klingelende koebellen, de geur van koeienmest, de zon. Een prematinale jogging brengt ons zwetend en zuchtend naar de Usser Alpe, 500 meter hoger en vijf kilometer van ons ‘Alpine Lifestyle Hotel’ Jungbrunn in het Tiroolse Tannheim. Zo’n alpiene lifestyle impliceert dat we ons alpien gedragen: een vroege jogging in de ontzettend zuivere berglucht van dit lichtjes verborgen, brede dal maakt daar voor ons deel van uit.

Het is maar omdat we dan een perfect excuus hebben om ons de rest van de dag schaamteloos te laten verwennen. Hoe groter de stress wordt, hoe meer mensen verlangen naar tomeloos genieten: georkestreerd genot als antidotum voor het dagelijkse ondraaglijke.

Keizer Franz I

Franz Pirktl – met zijn bovengemiddelde body mass index niet meteen het epitome van wat we onder wellness verstaan – is de aartsvader van de Oostenrijkse wellness. Met luide lach en vaste hand bestiert hij het Alpenresort Schwarz op het Sonnenplateau Mieming, zo’n drie kwartier ten westen van Innsbruck.

Hij loodst ons door zijn immense hotel-, spa- en wellnesscomplex. “Mijn ouders hadden hier een boerderij, maar 40 jaar geleden heb ik het tot hotelletje omgebouwd. Vandaag is het een oase voor wie wil ontspannen.” Het kreeg de titel van ‘mooiste zwembadhotel van Europa’. 450 vierkante meter wateroppervlakte, een zwemmeertje van nog eens 1100 vierkante meter, alles samen 3,5 hectare wellness. Zo veel ontspanningsmogelijkheden, je zou er stress van krijgen.

Niet onder de bekwame handen van Ulrike, de kinesiste die ons een uur lang knijpt, masseert, klopt, slaat en vooral ook zalft. “Mijn 200 medewerkers noemen me keizer Franz I”, schuddebuikt Franz Pirktl. Hij neemt ons mee naar een berghut verderop en trakteert ons op een barbecue. Hij legt uit hoe hij tot wellness als businessopportuniteit kwam. In 1998 creëerde hij het keurmerk ‘Best Wellness Hotels Austria’ en ondertussen behoren 27 hotels tot het elitaire groepje van vijfsterrenhotels. Wat ze bieden, tart meestal de verbeelding. Schwarz biedt zelfs onderdak aan een privéschoonheidskliniek. Lippen opspuiten of borsten met een maatje meer, vermogende toeristen combineren het graag met een weekje ronddrijven in sauna’s en bubbelbaden. Zijn hotel telt evenveel medewerkers als bedden, zo’n 200. Schwarz draait een omzet van meer dan 15 miljoen euro.

Terug naar af

“In de toekomst evolueren we back to the roots. Wellness in Oostenrijk zal niet langer focussen op technieken uit het verre buitenland, zoals Chinese of Thaise massages, maar zich terugplooien op de oude tradities uit ons eigen culturele erfgoed: producten uit de natuur en traditionele technieken. Laten we eerlijk zijn, ayurveda is niet van ons en we zullen er nooit expert in worden. Wellness moet terug naar af”, zegt Pirktl.

Zijn alpenresort op het Mieninger zonneplateau heeft dan wel vijf sterren en een wellnessruimte van 4000 vierkante meter, het blijft een luttele poging tot imitatie van wat echt écht is: de omliggende natuur. We dompelen ons lijf de volgende ochtend opnieuw al lopend onder in een bad van weiden, bosweggetjes, lichtjes geënerveerde klingelende koebeesten, dennen, rotspartijtjes. Niets komt maar in de nabijheid van the real thing.

Dat hebben de Oostenrijkse wellnessexperts heel goed begrepen. De echte kwaliteitsproducten gaan uit van de al lang bewezen heilzame krachten die alpenkruiden, -bloemen en -bomen hebben. De strafste leerling in die natuurklas is de alpenden. Hij groeit waar geen enkele boom er nog zin in heeft: op de boomgrens, in weer en wind, guur is zijn natuur. Onverzettelijkheid is zijn tweede naam. Maar de oliën uit zijn stam hebben een bijzonder frappante werking op de hartslag van de mens. Wie in een kamer slaapt die in alpendennenhout gemaakt is, heeft ‘s nachts een gevoelig lagere hartslag. Per dag spaar je zo’n 3500 hartslagen. De fantastische geur krijg je er gratis bovenop.

Herbronnen

Terwijl Schwarz een traditioneel luxehotel is, biedt het anderhalf uur westelijker gelegen Hotel Jungbrunn een totaal andere ervaring. Het is ook lid van het clubje van beste wellnesshotels in Oostenrijk, maar zet in op trendy moderne lifestyle-ervaringen, moderne topgastronomie en gedurfde architectuur. Ook hier weer een onwaarschijnlijk aanbod aan behandelingen, waterlandschappen en wellnessinfrastructuur.

We kruipen een van de drie sauna’s binnen en kijken zwetend naar de bergen die het Tannheimer-dal omkaderen. Terwijl het buiten zomers warm is, springen we in het kristalheldere huiseigen meertje. “Volledig eigen bronwater”, horen we van oprichter Markus Gutheinz. “Onze spa en de hotelinterne waterleiding maken er gebruik van.” We zullen het geweten hebben. Het water van het meertje is net wat kouder dan we vreesden…

AART DE ZITTER

Wie in een kamer slaapt die uit alpendennenhout gemaakt is, heeft ‘s nachts een gevoelig lagere hartslag. Per dag spaar je zo’n 3500 hartslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content