Nu officieel de nummer 2

Jan Vorstermans was in de feiten al de chief operating officer van Telenet. Vanaf 10 oktober krijgt hij ook de titel. Meer nog, volgens de persmede-deling zal hij ook optreden als ‘plaatsvervangend CEO’. Met de recente, ontkende speculatie over het vertrek van Telenet-baas Duco Sickinghe naar KPN krijgen die woorden extra gewicht.

De beminnelijke, zeer fysiek aanwezige Vorstermans heeft bij internationale collega-kabeldistributeurs veel krediet voor de manier waarop hij Telenet sinds 2003 stroomlijnde tot een van de meest efficiënte en winstgevende ‘triple play’-spelers. Het was geen toeval dat Vorstermans twee jaar geleden in New Or-leans op de Cable Show de prestaties van Telenet presenteerde – en niet Duco Sickinghe, die daar even goed aanwezig was. “Hij is ontzettend bekend onder de kabeloperatoren, ook buiten de Liberty Global-groep die Telenet controleert”, zegt voormalig executive vice-president residential markets Jo Van Gorp, nu de baas van Topcom.

In het Telenet-management is het terrein verdeeld. Jan Vorstermans superviseert het netwerk en heeft de operationele leiding van alles daarrond. De rest is het jachtterrein van de twee jaar oudere Duco Sickinghe, die sterker is in verkoop, marketing en financiering. Hoewel ook Vorstermans in een oogwenk kan voorrekenen wat het kosteneffect is van de mooie plannen van de marketeers. Van Gorp: “Technische beslissingen vertaalt hij heel snel in financiële resultaten. Omgekeerd durft hij ook wel eens de marketing te adviseren.”

De twee topdirecteuren zijn complementair. “Duco Sickinghe komt zeer goed overeen met Jan. Voor een aantal dingen heeft hij een bijna blind vertrouwen in hem”, zegt een executive searcher. Een insider: “Duco heeft eens zes maanden de job van de vice-president residential markets overgenomen. Dat zou hij nooit kunnen doen met de functie van Jan Vorstermans.”

Vorstermans, die in zijn jongere jaren basketbal speelde en wel eens met Metallica op zijn smart-phone is betrapt, heeft zijn krediet met klinkende resultaten verdiend. Tot voor zijn komst in 2003 zat Telenet geketend aan dure, ongestandaardiseerde technologie. Vorstermans maakte schoon schip. Hij koos voor de toen nog onzekere Eurodocsis-standaard. In 2004 was hij een van de oprichters van EuroCableLabs, de organisatie die de Docsis-standaarden in Europa certificeert. Daardoor profiteert Telenet nu van een heel duidelijk technologisch groeipad, dat prestaties levert die Belgacom pijn doen en bovendien goedkoop is. Vorstermans kreeg vanaf februari 2008 ook de leiding over Telenet Solutions, de tak die verkoopt aan bedrijven en altijd wat in de knel zat onder de prioriteiten van de residentiële markt. Ook daar bracht hij stabiliteit met de hulp van enkele solide managers.

Afremmen

Voor zijn medewerkers heeft snelle beslisser Vorstermans het nadeel van zijn voordelen. “Hij moet soms afremmen om in lijn te blijven met de rest van de groep”, zegt Etienne Blomme, die tot halfweg dit jaar secretaris-generaal was van Telenet. Van Gorp: “Hij is heel hard, heel direct, maar tegelijk heel sereen.”

Zenitel-voorzitter Eugene Beckers noemt Vorstermans “een gemakkelijke vent om mee te werken. Als hij zich voor iets engageert, gebeurt het. Hij is bovendien geliefd bij zijn mensen, een goede peoplemanager.

Beckers haalde Vorstermans in 1994 naar BT Belgium als customerservice- en supportmanager. Vorstermans klom er op tot vicepresident voor netwerken en diensten van het toenmalige Europese BT Ignite. Voordien werkte Vorstermans bij de Amerikaanse regionale operator Nynex en nog eerder bij Telindus. Van opleiding is Vorstermans een burgerlijk ingenieur van de Universiteit Gent.

Vorstermans, die bedankte voor medewerkring aan dit artikel, stamt uit Sint-Amandsberg, is gehuwd en heeft twee zonen. Hij woont sinds jaar en dag in Kontich. “Hij wil een correcte balans tussen werk en privé”, zegt Van Gorp.

“Wat zijn rol zal zijn, hangt ook samen met de evolutie van de groep”, noteert een insider, die niet uitsluit dat Vorstermans de rol van CEO kan opnemen, ook al heeft hij daar nog geen ambitie voor getoond. “Soms maken de kleren de man”, luidt het.

Op dezelfde dag dat Vorstermans tot COO promoveerde, deelde Telenet-moeder Liberty Global mee dat de baas van UPC Nederland, Diederik Karsten, een nieuw gecreëerde post invult als manager van alle breedbandactiviteiten van Liberty in Europa. De insider: “Telenet heeft altijd een grote zelfstandigheid gehad in de groep. Vraag is of die zelfstandigheid blijft.”

Door Bruno Leijnse, illustratie Jens Claessens

“Wat zijn rol zal zijn, hangt ook samen met de evolutie van de groep”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content