Nu geen communautaire profilering

Roeland Byl

Een langere herfstvakantie moet de verspreiding van het coronavirus onder tieners aan banden leggen. Op die manier hoopt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) te garanderen dat de Vlaamse scholen tot de kerstvakantie openblijven. Tot vorig weekend hield hij eraan vast om de scholieren op de schoolbanken te houden, maar intussen circuleert het virus overal. Als de scholen daar al niet toe hebben bijgedragen, dan zijn ze er in elk geval mee het slachtoffer van.

Voorlopig kiest Vlaanderen enkel voor een verlengde herfstvakantie. In het Franstalige onderwijs gaan de scholen een paar dagen eerder dicht. Eerder sluiten is volgens Weyts onhaalbaar voor te veel ouders. Dat klinkt als een sympathieke geste, maar het kan ook als een gebrek aan daadkracht uitdraaien.

De Vlaamse regering lijdt de jongste dagen aan communautaire profileringsdrang. In De Zevende Dag zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat enkel over de taalgrens het huis in brand staat. Een dag later beschreef Weyts de verlengde herfstvakantie als een kans voor het Vlaamse peloton om het gat met het virus dicht te rijden. Op een moment dat in de Vlaamse zorg de dijken op breken staan, klinkt dat als een ongepaste poging om electoraal te pokeren met de pandemie.

Vlaanderen is niet de grote uitzondering. Een groeiend aantal scholen komt in de problemen omdat te veel leerkrachten in quarantaine zitten. Zelfs als de scholen geen echte besmettingshaarden zijn, is het tijd om het groeiende aantal besmettingen onder tieners serieus te nemen. Een virus op kruissnelheid trekt er zich niets van aan of de overdracht binnen dan wel buiten de schoolmuren gebeurt. Dat geldt hier net zoals over de taalgrens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content