Novell verjongt in België

Novell begint een mediaoffensief om zijn alternatief voor Microsoft te promoten: Linux. Net nu de meeste Vlaamse Linux-startups door de knieën zijn gegaan.

Als Microsoft de trein is, dan is Novell de cartoonkat, die telkens herrijst als de trein er overheen is gegaan. De jongste heropstanding is in de onwaarschijnlijke vorm van een Linux-bedrijf, na de overname van de Amerikaanse groupwareproducent Ximian en van de Europese marktleider Suse vorig jaar.

De cultuur van het eerbiedwaardige, oerdegelijke softwarebedrijf uit het Mormoonse Utah, waar openheid niet de sterkste kwaliteit is, botst met de revolutionaire geest van de ‘open broncode’-softwarebeweging en Linux. Maar strategisch vullen de twee elkaar uitstekend aan. “Wij hebben 5500 mensen in dienst, bieden 24/7 support, hebben twintig jaar ervaring en een goede reputatie,” zegt Emea-vice-president strategic development MichelGoossens van Novell, die zelf zijn carrière begon als piloot. Novell was vroeger met Netware de courante netwerk- en printserver in vele grote bedrijven. Toen Windows NT die rol geleidelijk overnam, legde Novell meer de nadruk op het beheer van gebruikers en diensten. Het bedrijf blijft een hoop trouwe klanten hebben voor zijn netwerksoftware, maar is nu vooral sterk in beveiliging en identiteitsbeheer en in beheer van software en computerparken in grote bedrijven.

Probleem voor Novell was dat de inkomsten uit Netware sneller daalden dan de omzet uit andere activiteiten steeg. “Wat we nodig hadden, was snellere groei,” zegt Michel Goossens. Novell start nu een offensief om de eigen klanten naar Linux om te schakelen en bij Microsoft klanten af te snoepen die op het eindpunt zitten met Windows NT4.

Het is een nieuw tijdperk. In Vlaanderen zijn Linux-startups Life en StoneIT failliet. Better Access heeft zich gereorganiseerd, Kangaroot staat in het rood, Mind specialiseerde zich wijselijk in ’embedded Linux’, AlexOngena’sAble is weer zelfstandig na zijn Keyware-avontuur. “Het grootste Vlaamse Linux-bedrijf vandaag is Cronos,” zegt Jan Guldentops, de gedelegeerd bestuurder van de Leuvense Linux-veteraan Better Access.

Volgens hem heeft Novell een troef die de hippe Linux-jongens nooit op tafel konden leggen: een gerespecteerde certificatieorganisatie. “Als je nu een informaticus wilt aannemen, moet je met praktische proeven verifiëren of hij Linux echt wel kent,” zegt Guldentops. Dat is onwerkbaar voor een bedrijf.

Het is tien jaar geleden, toen Novell WordPerfect kocht, dat het bedrijf nog zo direct met Microsoft botste. Afwachten wat er gebeurt. In cartoons is alles mogelijk.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content