NOSTALGIE NAAR KMO’S

VAN DE KAAP NAAR BRUSSEL.

Maurice Lippens, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Fortis, is ongetwijfeld de sterkste figuur van de huidige Lippens-dynastie. Het is dan ook niet toevallig dat hij de Compagnie du Zoute in naam van de familie voorzit.

De 53-jarige Maurice Lippens studeerde rechten aan de Brusselse ULB. Onmiddellijk na zijn studies op 1 juli 1967 stapte hij op de boot naar Zuid-Afrika. Hij moest aan de Kaap en in opdracht van de Maatschappij voor Hoogzeevisserij een vennootschap waarin de Lippens belangen hadden een in beslag genomen boot vrij zien te krijgen. Jong en onervaren slaagde Maurice Lippens in deze opdracht. In 1968, bij zijn terugkeer in België, kreeg Maurice Lippens van de vooraanstaande Belgische financier Pierre Scohier een stagecontract aangeboden bij Paribas-bank. In 1988, bij de strijd om de Generale, zou Lippens opnieuw Scohier ontmoeten.

Hoewel Maurice Lippens van opleiding jurist is, voelde hij zich nooit aangetrokken tot de advocatuur of de balie. Na zijn huwelijk in 1968 trok hij naar de Harvard Business School (1970-1972). Hij voelde zich toen al sterk aangetrokken tot de wereld van de kleine en middelgrote ondernemingen. Terug in België kwam hij bij het Brusselse kantoor van de gereputeerde venture capital-maatschappij Scienta terecht. Tussen 1975 en 1981 kocht hij zich in bij Philco, een Brusselse distributiegroep voor witgoed. Daarna was de weg vrij naar hogere kringen. In 1983 werd hij gedelegeerd bestuurder van verzekeraar AG 1824, die mede door zijn voorvaderen was gesticht. Vandaag cumuleert Maurice Lippens het mandaat van gedelegeerd bestuurder van AG met dat van voorzitter. Ook binnen de Nederlands-Belgische combinatie Fortis bekleedt hij alle topfuncties. Fortis, dat sinds 1993 ook de ASLK controleert, is inmiddels geklommen tot de 135-ste plaats in de Fortune Global 500. In besloten kring laat de charismatische Lippens zich wel eens ontvallen dat hij de kleinschaligheid van de kleine onderneming mist.

In 1988, toen Carlo de Benedetti naar de Generale Maatschappij van België lonkte, voelde Maurice Lippens zich aanvankelijk niet geroepen om mee te spelen in het debat. Pas toen duidelijk werd dat de Italiaanse manager uit was op pure asset stripping, ging Lippens zich achter de schermen roeren. Maurice Lippens wordt vandaag gezien als de man die vanuit Brussel een diplomatieke en financiële brug hielp bouwen naar Frankrijk, richting Suez, overtuigd als hij was dat dit “de beste oplossing” was voor de Generale. Het aandelenpakket dat AG toen in handen had (8 %), kon de balans in twee richtingen doen doorslaan. Maurice Lippens koos voor een partnership met Renaud de La Genière, toenmalig topman van Suez.

MAURICE LIPPENS (FORTIS, AG) De sterkste figuur onder de huidige Lippens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content