North Galaxy, …

North Galaxy volledig in handen van Cofinimmo

Cofinimmo, de grootste Belgische vastgoedbevak, zal de optie lichten op het saldo van de aandelen van de NV North Galaxy. Het actief van die vennootschap bestaat uit het gelijknamige gebouw (105.000 m2) in de Brusselse Noordruimte. De investeringswaarde bedraagt ongeveer 390 miljoen euro.

Totnogtoe had Cofinimmo 33 % van het kapitaal van de NV North Galaxy in handen, de rest behoorde toe aan de Compagnie De Promotion (CDP, 47 %), ontwikkelaar Atenor Group (14 %) en Dexia Bank België (6 %). Het hele gebouw werd voor een periode van achttien jaar verhuurd aan de Regie der Gebouwen om er de Federale Openbare Dienst Financiën in onder te brengen.

De optie op het saldo van de aandelen NV North Galaxy kon worden gelicht nadat de huurder het gebouw officieel had goedgekeurd. Daarmee werd de procedure voor het afronden van de transactie ingezet. Ze zal binnen de vijftien dagen worden afgesloten en zal toelaten om de definitieve prijs van de acquisitie van de NV North Galaxy te bepalen.

Astro-toren verkocht

Fortis Real Estate heeft een transactie gesloten waarbij het de reële rechten op de Astro-toren afstaat aan de vereniging gevormd door Hugenholtz Project Groep Belgium NV (HPG) en Bouwfonds Property Finance (BPF). Deze laatste, die doorgaans optreedt als financier voor de ontwikkelingen van HPG, is een volwaardige partner in deze transactie. De omvang van de transactie bedraagt meer dan 67 miljoen euro.

De Astro-toren is gelegen op de Sterrenkundelaan 14 in Brussel, vlak naast de kleine ring. Met 33 verdiepingen beslaat het gebouw een oppervlakte van 34.820 m2 kantoorruimte. Het heeft 269 parkeerplaatsen. Op dit ogenblik zijn de diensten van Fortis Bank en van Fortis Investments en de kantoren van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) er gevestigd. De nieuwe Nederlandse eigenaars, die geadviseerd werden door Atisreal Belgium, zijn van plan om het gebouw ‘op termijn’ te renoveren.

30 miljoen euro voor residentieel project

Het huisvestingsproject van projectontwikkelaar Wilhelm & co. aan de rue Charlemagne in Louvain-la-Neuve is in zijn geheel verkocht aan Stam Europe, een pan-Europese professionele investeerder van Franse oorsprong. Stam Europe zal dus ook de verkoop van de afzonderlijke appartementen begeleiden. “De transactie heeft betrekking op meer dan 30 miljoen euro en is waarschijnlijk de grootste acquisitie die ooit op residentieel gebied in België heeft plaatsgevonden,” merkt Peter Wilhelm op. Het complex, dat de naam Terrasses de l’Esplanade kreeg, omvat 220 appartementen, verdeeld over vier hoofdgebouwen.

Brusselse kantoormarkt: veel vraag naar kleinere kantooroppervlakten

De Brusselse kantoormarkt zit mooi op schema. Dat stelt vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE) bij de analyse van de resultaten van het eerste trimester. “Voor 2005 wordt een kantooropname verwacht van 510.000 m2; in het eerste trimester is daarvan al 136.000 m2 gerealiseerd,” merkt Gaétan Clermont, managing director van CBRE, op. Deze behoorlijke prestatie is vooral te danken aan enkele belangrijke transacties vanwege de regionale administraties en de Europese lobbygroeperingen. Maar ook de privé-sector was sterk aanwezig. CBRE registreert momenteel een opvallende stijging van de vraag naar de kleinere kantooroppervlakten (100-500 m2).

Over een dreigend overaanbod van nieuwe kantoorruimte maakt Gaétan Clermont zich geen zorgen: “De jaarlijkse kantooropname bedraagt gemiddeld 500.000 m2 en is voornamelijk gericht naar nieuwe kantoren. De ontwikkeling van nieuwe kantoren en renovaties bedraagt ongeveer 600.000 m2 over de komende drie jaren. Wij nemen dus aan dat de takeup hoog genoeg zal zijn om deze ontwikkelingen te absorberen.” Hij wijst er verder op dat ruim de helft van de Brusselse leegstand momenteel bestaat uit oudere kantoorgebouwen. Volgens Gaétan Clermont spitsen ontwikkelaars zich daarom best toe op de renovatie van deze gebouwen om zo de ‘structurele leegstand’ binnen Brussel te doen dalen.

Project Jacqmainpoort: gewestelijk advies nakend, maar al gekend

Moeten Banimmo en Buelens Real Estate hun plannen voor een kantoorgebouw van 16 verdiepingen (58 meter hoog) op het eilandje tussen de Antwerpse- en de Jacqmainlaan in Brussel wijzigen? Het ziet er zo naar uit. Het project heeft op de vergadering van de Overlegcommissie van 9 november 2004 weliswaar een gunstig advies gekregen van de stad. Maar vervolgens werd het dossier voor goedkeuring van de noodzakelijke stedenbouwkundige afwijkingen doorgestuurd naar het gewest. En daar was men minder enthousiast.

Enkele dagen geleden heeft de Brusselse schepen voor Stedenbouw, Henri Simons, in naam van het college nog eens de beslissing verdedigd om het project van Banimmo en Buelens te steunen. De aanleiding daarvoor lijkt de – intussen bevestigde – huiver ten opzichte van het project van de gewestelijke staatssecretaris Françoise Dupuis. “Ik ben al verscheidene maanden in contact met de projectontwikkelaars om hen te doen inzien dat het project, zoals het werd ingediend, geen kans maakt,” merkt Françoise Dupuis op. “Ze zullen moeten terugvallen op een omvang die vergelijkbaar is met die van de omringende gebouwen.” Ze voegt er wel aan toe dat de projectontwikkelaars al andere scenario’s in de lade hebben liggen. Het gewest moet over enkele dagen officieel advies uitbrengen. Intussen zal er uiteraard nog druk worden onderhandeld.

In het complex zijn ook twee woonblokken met zes en negen verdiepingen voorzien. Projectontwikkelaar Château Promotion heeft de tachtig appartementen intussen al allemaal op plan verkocht.

Novartis verhuist en verkoopt

De Brusselse eigendom van Novartis in Laken, bestaande uit een gebouw van 4000 m2 in de Wandstraat en een aangrenzend stuk bouwgrond in de Paul Jansonstraat, is verkocht aan een groep projectontwikkelaars en architecten onder de hoede van Gauthier Ducarme. Jones Lang LaSalle trad hierbij op als bemiddelaar. De nieuwe eigenaars willen het bestaande gebouw renoveren om er een residentieel-commerciële mix in onder te brengen. Tegelijkertijd zou er een nieuw residentieel gebouw worden opgetrokken op het aangrenzende terrein.

Intussen is de verhuis van Novartis Consumer Health naar het Business & Media Park in Vilvoorde gepland tegen het midden van 2005. De Zwitserse onderneming zal er slechts 2000 m2 betrekken (twee verdiepingen) in het gebouw nr. 30, waar ook de eigenaar van het gebouw, Wereldhave Belgium, gevestigd is.

Philippe Coulée, Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content