Nooit zonder voorraad

Wouter Temmerman medewerker Trends

In de wereld van mode en kleding werken de meeste merken met seizoensgebonden collecties. Twee jonge Belgische kindermerken doen het anders. Zij gaan voor een meer gewaagde aanpak.

Producenten die werken met een never-out-of-stocksysteem houden het grootste deel van hun aanbod permanent in voorraad. Het systeem is gangbaar voor producten die niet echt seizoensgebonden zijn (denk aan meubels), maar voor kledingmerken is het minder vanzelfsprekend. Het vereist een aanbod dat niet meegaat in de draaikolk van nieuwe collecties die veel merken elk seizoen presenteren. Merken die daar niet aan meedoen, kunnen hun retailers via het systeem een enorm voordeel bieden. De retailer kan op elk moment bijbestellen. Dat is handig voor de klassieke kledingwinkels, maar ook het stijgende aantal webshops voor bijvoorbeeld kinderkleding heeft wel oren naar een permanent beschikbare voorraad bij de producent.

Nooit uitverkocht, nooit koopjes

Mundo melocotón en Ducksday zijn twee jonge Belgische labels die zo werken. Het eerste merk mikt met zijn kledingcollectie op kinderen tot zes jaar, met comfortabele, eenvoudige kledij in velours met aantrekkelijke kleuren en een goede pasvorm. Ducksday biedt regenpakken, fleecepakken of UV-werende strandkleding voor kinderen aan. De regenjassen en fleecepakken kunnen kinderen het hele jaar door dragen, en zelfs de strandcollectie vindt tijdens de winter een publiek van mensen die naar de zon vertrekken. Geen van beide merken voelt zich genoodzaakt elk seizoen een nieuwe collectie te lanceren. Wel groeit de permanente collectie gestaag en lanceren ze dus regelmatig nieuwigheden, zonder de bestaande stukken uit de collectie te verwijderen. Net daarom was het voor de onderneemsters achter de merken een logische keuze om hun voorraad permanent beschikbaar te maken.

“Ik heb op zich geen probleem met een collectie per seizoen”, vertelt Dauwke Van den Eynden van mundo melocotón. “Wel vind ik het soms jammer dat een kledingstuk hip is in maart en een seizoen later weer overboord wordt gegooid. Terwijl de snit en het ontwerp even goed zijn gebleven. Never-out-of-stock sluit meer aan bij het idee van duurzaam ondernemen en het biedt onze retailers het grote voordeel dat ze kunnen inspelen op het weer.”

Als de lente en zomer, zoals in 2013, lang op zich laten wachten, lopen retailers het risico een groot deel van hun stock pas in de koopjesperiode te verkopen. Never-out-of-stock vangt dat probleem op, omdat de winkelier bijvoorbeeld lange broekjes van een kindermerk tot diep in een regenachtige lente kan blijven bestellen. Bettina van Haute van Ducksday wijst ook op een ander gevolg: nooit uit voorraad betekent ook nooit koopjes. “Retailers die ons merk verkopen, doen dat onder de voorwaarde dat ze geen outlet organiseren. Onze producten worden met andere woorden niet afgeprijsd.”

Identiteit cruciaal

Dat nemen de meeste retailers er met plezier bij. Werken met een fabrikant die zijn voorraad altijd beschikbaar houdt, biedt immers nog voordelen. In een never-out-of-stocksysteem financiert de fabrikant de voorraad die de retailer in het traditionele systeem zelf zou moeten inkopen. Dat de collecties doorlopen naar een volgend seizoen, beperkt voor de fabrikant de kans op verloren stock. Het verklaart waarom beide merken het risico durfden te nemen om gevoelig in een voorraad te investeren. “Dat is natuurlijk een financiële inspanning”, zegt Bettina van Haute. “Je prefinanciert in principe een stock voor meerdere seizoenen en je prefinanciert ook de cashflow van de retailer. Wij nemen het risico, de retailer geniet van de luxe om deelaankopen te kunnen doen en zo de cashflow van zijn bedrijf te optimaliseren.”

Zowel Ducksday als mundo melocotón ging van start in volle crisisperiode. Beide onderneemsters erkennen dat werken via never-out-of-stock niet altijd makkelijk lag bij kredietverstrekkers. “Dat is een gevecht”, zegt Dauwke Van den Eynden. “Als iets foutgaat is een voorraad textielartikelen voor een bank minder interessant dan een voorraad auto’s.”

“Banken beschouwen onze stock als een mogelijke verliespost”, klinkt het ook bij Bettina van Haute. “De verkoopwaarde van de stock verschijnt niet op je balans. Voor collecties die doorlopen, geeft dat een vertekend beeld. Aangezien je zelf al prefinanciert voor je retailers, is de financiering van je eigen business hard werken.”

Beide onderneemsters geven aan dat ze de uitbouw van hun merk hierdoor met het nodige realisme moesten aanpakken. Na vijf jaar bouwen voor mundo melocotón en drie jaar voor Ducksday, kijken beide merken echter al een stuk verder dan Vlaanderen en België. Mundo melocotón heeft twintig verkooppunten in Spanje en werkt sinds dit jaar met een Nederlandse distributeur. Voor Ducksday was internationale distributie van meet af aan noodzakelijk. Het merk is te vinden in tien landen, waaronder de VS, Japan en China. “Het volume van de verkoop is bepalend en moet hoog genoeg zijn om een beperkte collectie een degelijke omzet te laten draaien”, aldus Van Haute. Buitenlandse retailers zwichten eerder voor de prijs, kwaliteit en identiteit van de merken dan voor de never-out-of-stockaanpak, al kan het één niet zonder het ander.

WOUTER TEMMERMAN

“Banken beschouwen onze stock als een mogelijke verliespost” Bettina van Haute

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content