Nooit meer weggesleept in de stad

Wordt uw auto vaak weggesleept? Dat is dan wellicht uw eigen dikke schuld. Maar voor de keren dat het onterecht is, biedt Genkenaar Patrick Lantin een oplossing. Hij bedacht NoTow, een systeem dat de verbaliserende agent de mogelijkheid biedt om u te contacteren.

Voordat Patrick Lantin met de ontwikkeling van NoTow begon, maakte hij een aantal rekensommetjes. “In Brussel alleen al verliest de politie jaarlijks 7,5 miljoen euro met het wegslepen van voertuigen,” aldus Lantin. “Het duurt gemiddeld één uur en tien minuten om een auto weg te takelen die voor een garage geparkeerd staat. In 60 % van de gevallen daagt de eigenaar van de foutgeparkeerde wagen op vóór de takeldienst aankomt. Een enorm tijdverlies voor zowel politie als takeldiensten.”

NoTow geeft de agent de kans om de foutparkeerder op te bellen. Via een 0800-nummer op de NoTow-sticker komt hij in een callcenter terecht. Als de agent dan de bijbehorende code intikt, wordt hij meteen doorgeschakeld naar de gsm van de chauffeur. Als de foutparkeerder dan ook werkelijk bereikbaar is en hij kan zijn voertuig meteen verplaatsen, dan heeft hij zichzelf de torenhoge takelkosten en de agent heel wat tijd gespaard.

De sticker van NoTow is een lidkaart. Ze kost twaalf euro per jaar. Als een abonnee gebeld wordt door een agent, betaalt hij aan NoTow een interventiebedrage van 25 euro. Het nummer kan maar twee keer worden gebeld binnen hetzelfde uur, daarna wordt het drie dagen geblokkeerd. “Om stalkers uit ons systeem te houden,” legt Lantin uit. “En uiteraard betaalt hij ook de boete die de agent hem uitschrijft.” Lantin wil zich daarmee verdedigen tegen de kritiek dat zijn systeem het wildparkeren zou aanmoedigen. “Wij richten ons naar mensen die vaak onderweg zijn en geregeld moeten stoppen en parkeren,” klinkt het.

NoTow is operationeel in de Scandinavische landen, de Benelux, Frankrijk, Italië en Spanje. Lantin tracht het systeem ook in een dertigtal andere landen aan de man te brengen. De eerste jaaromzet van Securised Communication Protocoll ( SCP), het bedrijf achter NoTow, schat hij op 1,8 miljoen euro. “Maar daar zitten we waarschijnlijk boven. We hebben nu al 100.000 stickers verkocht, terwijl we de verkoop voor het eerste jaar op 59.000 hadden geschat.”

Wouter De Broeck

“Wij richten ons naar mensen die vaak onderweg zijn en geregeld moeten stoppen en parkeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content