Nooit meer verdwalen

Roel Van Espen medewerker Trends

Pioneer heeft onlangs een ‘all-in-one’ dvd-navigatiesysteem op de markt gebracht. Het toestel kost 2499 euro. Maar voor die prijs krijgt u wel een radio, cd- en dvd-speler, een geavanceerd gps-systeem en een uitklapbaar aanraakscherm. Wij trokken er enkele dagen op uit en lieten ons leiden door Vlaanderen en Wallonië.

Reacties: e-trends@trends.be

De Pioneer AVIC-X1 neemt de plaats in van uw gewone autoradio. Wanneer u de wagen start, klapt het scherm automatisch uit. Wilt u het gps-systeem gebruiken, dan is het ingeven van uw bestemming via het aanraakscherm kinderspel. Met de vinger op het afgebeelde klavier duwen is sowieso veel eenvoudiger dan via de klassieke draaiknop bij de meeste navigatiesystemen. Het aanraakscherm reageert overigens snel, maar als we op kasseien reden, tikten we meer dan eens een verkeerde letter in. Spraakherkenning is ook mogelijk, maar wij beschikten niet over de gepaste microfoon om dat uit te testen.

De data-dvd van Tele Atlas kent zelfs huisnummers en werkte bij onze tests verbazend nauwkeurig. Leuk is ook dat u een te vermijden gebied kunt opgeven bij de routeberekening, zoals een drukke stationsbuurt. Vervolgens stelt het systeem zes verschillende trajecten voor, maar dat vinden we iets te veel van het goede: wie kiest er nu niet voor de snelste of kortste weg? Wel handig is dit als u bijvoorbeeld een route zoekt zonder snelwegen. En moet u tijdens het traject nog ergens anders heen? Geen probleem, dan stelt u snel even een ‘viapunt’ in.

Vlaamse begeleiding

De af te leggen route kan op diverse manieren worden voorgesteld. Wij kozen voor de puike 3D-visualisatie. Een vrouwenstem begeleidt u desgewenst tijdens uw traject – wij wisselden de Nederlandse dame in voor haar Vlaamse tegenhanger. Bizar is dat beide stemmen vaak de instructie ‘flauw naar rechts’ geven; ‘hou rechts aan’ was een betere woordkeuze geweest. De navigatie zelf is behoorlijk, maar niet feilloos. Enkele foutjes: bij een scherpe bocht van 90° kregen we af en toe de raad om af te slaan en de instructies op ronde punten zijn niet altijd even duidelijk. Eén enkele keer werd een nieuwe weg niet herkend, maar dat ligt uiteraard aan de data-dvd die niet geüpdatet is. En ook in een bosrijk maar bewoond gebied moest het gps-systeem even forfait geven.

Toen we enkele keren bewust van de opgegeven route afweken, werd zeer snel een nieuw traject berekend, maar onze ongehoorzaamheid werd genadeloos afgestraft. We kwamen namelijk meer dan eens terecht op kleine veldwegjes die gewoonweg onberijdbaar waren. Voorts had het gps-systeem soms moeite met complexe verkeerssituaties (zoals een klaverblad of meerdere parallelle straten) – onze draagbare gps op de personal digital assistant (pda) gidste ons daar wél vlot doorheen. Nog een negatief puntje: de stembegeleiding reageerde soms te traag.

Help! Een dokter!

Toch kunnen we erg positief zijn over de Pioneer AVIC-X1. Hij leerde ons – zelfs in eigen streek – enkele handige binnenwegjes kennen. Handig is ook dat u restaurants (zelfs per keuken), tankstations (zelfs per merk), hotels, medische verzorging, parkeerruimte enzovoort in de omgeving kunt zoeken. We vonden net geen 200 restaurants in Leuven (de Gouden Gids telt er 217) en troffen alle dokters in onze home town aan. En via de TMC-knop kregen we verkeersinfo over onze route, al was die vaak vrij beperkt.

Met de Pioneer AVIC-X1 kunt u ook cd’s beluisteren en dvd’s bekijken (er is zelfs tv voorzien als u een geschikte antenne hebt). In dat geval moet u wel de data-dvd verwijderen, maar de route wordt dan opgeslagen in een geheugen van 32 MB. Dat lijkt misschien niet veel, maar wij ondervonden er geen problemen mee (zelfs herberekeningen gebeurden vlot). De bediening van de dvd-speler ligt niet voor de hand, maar na een tijdje went het wel. Als bestuurder kunt u echter geen dvd’s bekijken tijdens het rijden. Maar wie een extra scherm heeft geïnstalleerd (500 euro), houdt de kinderen zoet op de achterbank terwijl hijzelf vooraan het navigatiescherm volgt en naar de radio luistert.

PRO

lHandig aanraakscherm.

lDiverse routevoorstellingen mogelijk (zoals een 3D- presentatie).

l Extra info: restaurants, parkeerruimte, hotels, TMC-verkeersinformatie…

CONTRA

Duur (2499 euro).

Geen onderscheid tussen grote wegen en onberijdbare veldwegjes.

Navigatie niet altijd even vlot bij complexe verkeerssituaties.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content