Nooit meer op band

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Prijzen zijn richtprijzen zonder BTW.

Volgende week: telefoneren via satelliet.

Reacties: e-trends@trends.be

A merican Airlines. De veiligheidsagent was meteen bij de les. Wanneer had u dat toestel gekregen? Gisteren? Van wie? En weg zweefde mijn speeltje, als een mon- strans in de handen van een engel in uniform, richting röntgen. Ik nam me voor om nooit nog een nieuwe Philips Digital Pocket Memo9350 van 299 euro mee te nemen naar een speelhol in Las Vegas.

Zeker niet zonder pc. Terug thuis leerde ik dat 1) het apparaat direct bruikbaar is als je er batterijen in steekt 2) de configuratiesoftware op cd toch niet zou hebben gewerkt op mijn laptop, omdat die Windows 2000 service pack 3 eist, terwijl we bij Trends nog niet verder zijn geraakt dan service pack 2.

Niet gezeurd. De pc van zoonlief aangeslagen en de beheersoftware met enig gehannes onder Windows 98 Second Edition ( Windows ME en XP kunnen ook) geïnstalleerd. Vaart wel, Mac– en Linuxlosers. De DPM Configuration Wizard – in alle talen, voor zover Engels, Duits en Frans – laat je vrij intuïtief de dictafoon via de bijgeleverde USB-kabel configureren en – omgekeerd – laat je de opnames naar je pc kopiëren.

Mijn eerste Philips dictafoon, een 0195 in geborsteld aluminium en rechtsbruin, koester ik nog in zijn blauw fluwelen bedje, samen met de herinneringen aan de vriendin die de bandjes uittikte. De geluidskwaliteit was slecht en je kreeg zo’n opgelaten gevoel als je in de speciaalzaak weer eens 10-of-zo euro had neergeteld voor de bijbehorende minicassettes van zestig minuten ( Olympus’microcassettes waren standaard en pijnlijk goedkoper, ik heb het Philips nooit vergeven).

Twintig jaar later blijkt de marketing minder agressief. De bijgeleverde uitneembare geheugenkaart in het toestel is een gewone 16 Mb MMC, maar ook SD-kaarten en grotere capaciteiten kunnen. Het supplementaire dockingstation (79 euro), met zijn vier aansluitkabels voor globetrotters, is praktisch als herlaad- en communicatiestation, maar niet strikt nodig.

Shareware

Enig angeltje is de DPMPlayer weergavesoftware. Die is te onbruikbaar om niet te vermoeden dat de Oostenrijkse speech marketeers van Philips ons graag naar iets gesofisticeerders begeleiden. De SpeechMike Executive Transcription-uitwerksoftware bijvoorbeeld. Hij kost 409 euro, inclusief hoofdtelefoon en voetpedaal, of 669 euro met de 9350 in een ‘starter kit’. Maar shareware zoals Transcription Buddy van High Criteria Inc. (39,95 dollar, één maand gratis op proef) vervangt het voetpedaal door functietoetsen en is in onze ervaring een prima alternatief voor wie zijn investering wil beperken.

Met zijn 87 gram en zijn afmetingen van 12,7 bij 5,15 en 1,62 cm past de Digital Pocket Memo comfortabel in een binnenzak. Hifi moet u niet verwachten van een bereik van 400 tot 6000 Hz, maar de micro kan voor verschillende opnameomstandigheden ingesteld worden, ook voor interviews, zoals we wantrouwig vaststelden met een bandopnemer als back-up. De bestanden zijn het standaard DSS-formaat, dat ook grote concurrent Olympus gebruikt. De kwaliteit is wonderlijk voor een bandbreedte van amper 13,7 kilobit per seconde, vijf keer minder dan een telefoon. Zij geeft u 156 minuten op de 16MB kaart, zelfs 234 in de kwalitatief mindere long play mode.

Philips positioneert zijn dictafoons met de hulp van softwarehuizen zoals Jurisoft als een productiviteitsinstrument voor dure professionals die efficiënt dicteren naar goedkopere typisten. De DigitalSpeechMike (209 euro) integreert zelfs een scanner om documenten via barcodes aan dictaten te koppelen.

Met de 9350 gebeurt de identificatie van opnames via twee velden die je op de pc kunt instellen (auteur, onderwerp) en die maximum tien vooraf bepaalde keuzewaarden meegeven. Die waarden stuur je dan via de USB-kabel naar je dictafoon, waar ze je met de roltoets kan toekennen aan het dictaat. De 9350 kan geen instructiebestand bij de opname voegen, zoals de gesofisticeerdere 9400- en 9750-modellen.

Toch graag een dienstmededeling voor de aankoopchef: hier valt te besparen! Schrap die uitgaven voor cassettes, win terug die uren die nu aan bandjes verloren gaan, outsource dat uittikken van interviews met een e-mail naar Suriname!

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content