Nog te huur: lng-capaciteit in Zeebrugge

Ik heb er Algerije en Egypte attent op gemaakt dat er op de lng-terminal van Zeebrugge nog capaciteit beschikbaar is,” meldt federaal minister van Energie Marc Verwilghen (VLD). De minister sprak met zijn Algerijnse en Egyptische collega in Doha op het Internationaal Energy Forum, een tweejaarlijkse ministeriële vergadering tussen producenten en consumenten van energie. “Er is nog tot ongeveer twee miljard m3 capaciteit beschikbaar op de lng-terminal. De beschikbare capaciteit moet volledig benut worden, met daarbij gelijke toegang voor alle spelers. We hebben belang bij een verdere diversificatie van de gasaanvoer en dus van onze bevoorradingszekerheid, ook al wordt dat gas doorgevoerd naar het buitenland.”

De lng-terminal heeft nu een capaciteit van 4,5 miljard m3, die volledig gecontracteerd is door Distrigas voor de aanvoer van Algerijns aardgas. Distrigas heeft hiervoor echter genoeg met gemiddeld ruim de helft van de beschikbare capaciteit. Dat was geen probleem, zolang Distrigas de enige speler op de terminal was. In de huidige vrije aardgasmarkt zijn er meer gegadigden voor lng-capaciteit. Probleem daarbij is dat het technisch niet evident is om de beschikbare capaciteit in slots te verdelen tussen diverse spelers. Er is lang gediscussieerd tussen Creg, de federale toezichthouder op de energiemarkt, en Fluxys over de beschikbare capaciteit. Uiteindelijk werden zowat 60 slots of losbeurten per jaar afgebakend. Gegadigden kunnen bij de Creg terecht om vrije slots te contracteren.

Fluxys investeert intussen 165 miljoen euro om de capaciteit te verdubbelen tegen volgend jaar. Ook die capaciteit is al volledig gecontracteerd aan Qatar, Suez Global LNG en Distrigas, maar ook hier blijven er eventueel slots beschikbaar voor andere spelers. Fluxys denkt trouwens aan een verdere uitbreiding van de lng-terminal.

Een belangrijk gespreksonderwerp in Doha was ook de oprichting van een gaskartel door de gasexporterende landen, naar analogie van het oliekartel Opec. De Russische president Vladimir Poetin bracht onlangs al een bezoek aan Algerije om er samenwerkingsakkoorden te tekenen tussen de twee belangrijke gasleveranciers van Europa. “Er is in Doha een oproep gedaan om een gaskartel à la Opec op te richten,” bevestigt minister Verwilghen. Een reden tot bezorgdheid? “Misschien, maar de Opec neemt soms ook redelijke standpunten in. De Opec-landen zijn niet gelukkig met de huidige hoge olieprijs. Ze riskeren hun afzetmarkt kapot te maken.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content