NOG NIET KLAAR voor de virtuele makelaar

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Op Oximo.be kunt u online een woning kopen of verkopen. Wordt de traditionele vastgoedmakelaar op die manier buitenspel gezet? “Nee”, meent Oximo-oprichter Jan De Brabandere. “Al zal het de makelaardij wel efficiënter en transparanter maken.”

Oximo.be is een jong initiatief. Jan De Brabandere lanceerde de site in oktober 2009, oorspronkelijk als een biedplatform voor residentieel vastgoed. “We profileren ons nu meer als een onlinevastgoedmakelaar”, zegt De Brabandere. “Want dat geeft perfect weer waar Oximo voor staat: we doen grosso modo hetzelfde als een klassieke makelaar maar dan via het internet.”

Niets nieuws onder de zon? Want de meeste vastgoedmakelaars bieden hun portefeuille, al dan niet via vastgoed-sites zoals Immoweb of Vlanimmo, toch al aan op het web. “Dat is adverteren op het net”, reageert De Brabandere. “Het klassieke zoekertje, maar dan online. Er is ook nauwelijks controle: je kunt perfect de woning van je buurman te koop aanbieden, zonder dat die het weet. Wil je – zoals Oximo – het verkoopproces online laten gebeuren, dan ben je verplicht om veel meer informatie aan te bieden op het internet. Niet alleen wettelijk, maar ook omdat kandidaat-kopers geen serieus bod kunnen uitbrengen als ze niet over die informatie beschikken.”

Eerst bezichtigen, dan bieden

Jan De Brabandere weet dat een woning kopen of verkopen geen simpele transactie is. Hij was zestien jaar notaris en begeleidde in die hoedanigheid tal van verkopen. “Persoonlijk contact is nog altijd belangrijk”, weet hij “De inkoop van panden gebeurt ook bij ons nog meestal op de klassieke manier: we hebben een medewerker die bij de eige-naars op bezoek gaat. Het kan online, maar voor de meeste mensen is dat een te grote stap. De formule is natuurlijk nog nieuw. De mensen zijn er niet mee vertrouwd.”

Eigenaars die hun pand via de makelaarsformule – er bestaat ook een (gratis) zoekertjesformule – te koop aanbieden krijgen ook bezoek van een onafhankelijke, erkende schatter. Die bepaalt een minimale instelprijs. “Zo vermijden we dat er aan kopers- of verkoperszijde onrealistische verwachtingen worden gecre-eerd”, legt De Brabandere uit. De verkoper-eigenaar kan ook een ‘direct-hebben-prijs’ meegeven. Bieden kan met een muisklik, maar pas na het ingeven van een code die een kandidaat-koper ontvangt bij het bezichtigen van de woning. “Op die manier voorkomen we dat mensen zomaar op de biedingsknop drukken: je koopt geen huis zonder het gezien te hebben.” Als de eigenaar het bod aanvaardt, moet de koper binnen de zeven dagen een voorschot van 3,03 procent overschrijven op een derdenrekening.

Alle biedingen worden rechtstreeks online gepubliceerd, wat de transparantie op de vastgoedmarkt verhoogt. Bij een effectieve verkoop betaalt de verkoper 2,5 procent commissie (exclusief btw) aan Oximo. Bij een klassieke makelaar ligt het commissieloon doorgaans tussen drie en vijf procent.

Beperkte bereidheid

Blijft de vraag of vastgoedeigenaars en kandidaat-kopers klaar zijn voor on-linemakelaardij. Zoon Thomas De Brabandere zocht het uit in zijn masterthesis voor de Lessius Hogeschool. Via een internetenquête peilde hij naar de bereidheid van mensen om een beroep te doen op een onlinevastgoedmakelaar. Slechts een kleine 4 procent antwoordde overtuigd ‘ja’. “In totaal toonde ongeveer 21 procent zich ontvankelijk voor het concept”, nuanceert Thomas De Brabandere. “Dat lijkt misschien niet zo veel, maar twintig procent van de Vlaamse vastgoedmarkt is natuurlijk niet niets. Hun aantal zal ook alleen maar toenemen. De vastgoedeigenaars die nu aan de verkoopzijde staan, zijn niet opgegroeid met het internet. Mijn generatie wel.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content