Nog eentje om het af te leren

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

De vlag The Lodge wappert op zes brasserieën en twee hotels. En straks opent in Leuven nog een hotel. “Maar dat is het laatste,” zegt eigenaar Luc Peters. Nog maar eens.

De koffie in The Lodge in Diest wordt vergezeld van een smakelijke praline. De brasserie ligt in de schaduw van het gelijknamige hotel, waar ook de vastgoedgroep Management and Consulting van Luc Peters (49) is gehuisvest. “Ik verdeel mijn tijd tussen beide,” zegt de goedlachse Peters. Zijn vennootschap Hotex herbergt momenteel drie brasserieën en een hotel, maar in april zwaait in Leuven nog een hotel-brasserie de deuren open. In totaal baat Peters dan drie hotels en zeven brasserieën uit, goed voor 120 werknemers en een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.

“Er ging geen businessplan aan vooraf, het waren eerder opportuniteiten en toevalligheden,” vertelt de horecabaas. “Bij elke nieuwe zaak dacht ik: dit is de laatste. Maar toen kwam er weer een mooie kans, en hop. Al denk ik dit keer echt dat Leuven het laatste in de rij wordt, het moet beheersbaar blijven.”

Na drie jaar ‘sportkot’ in Leuven hield Peters het voor bekeken. Het stond in de sterren geschreven dat hij op een dag in de voetsporen zou treden van zijn ouders, die ook in de horeca zaten. In 1993 opende hij in Houthalen zijn eerste hotel en brasserie. “Het idee is heel eenvoudig: we willen het betere praatcafé zijn, met een lekkere keuken tegen een goeie prijs. Ook de hotels moeten aan dat criterium beantwoorden, en een huiselijke sfeer uitstralen.” Het publiek is zowel zakelijk als toeristisch. En enkele zaken zijn letterlijk monumenten. ” Monumentenzorg staat open voor deze formule. Zo is ze tenminste zeker dat het historisch patrimonium onderhouden wordt.”

De groei werd telkens met eigen middelen gefinancierd. “Ik heb geen behoefte aan extern kapitaal, ik ben liever mijn eigen baas,” zegt Luc Peters laconiek. Samen met zijn echtgenote Catherine Thiry leidt hij alles in goede banen. Twee van de vijf kinderen hebben intussen ook al de stap naar de familiezaken gezet. Zoals het een goede horecabaas betaamt, klaagt ook Peters het hoge BTW-tarief en de loonkosten aan. “De marges in de horeca liggen tussen 4 en 5%. Maar de BTW en de lonen zijn onhoudbaar.” Ook voor het beroep zelf is er dringend meer nood aan professionalisering, vindt Peters.

Lieven Desmet [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content