Nog een half jaar

De volgende editie van de Ryder Cup wordt pas over zes maanden gespeeld, van 26 tot 28 september, maar in de golfwereld is het aftellen al volop begonnen. Het is nog wat te vroeg om te speculeren over de samenstelling van de Europese ploeg van twaalf spelers. Maar het wordt wel al duidelijk welk profiel het team van kapitein Paul McGinley zal hebben.

Negen plaatsen worden automatisch toegekend op basis van de twee klassementen. Vier gaan naar de beste spelers in een Europese ranking die speciaal met het oog op de Ryder Cup wordt opgesteld. Op dit moment zouden de Fransman Victor Dubuisson, de Welshman Jamie Donaldson, de Deen Thomas Bjorn en de Engelsman Ian Poulter rechtstreeks geselecteerd zijn. Vijf andere plaatsen worden toegekend aan de beste spelers in een internationale ranking die eveneens voor de Ryder Cup wordt opgemaakt. Daar hebben de Zweed Henrik Stenson, de Spanjaard Sergio Garcia, de Noord-Ier Rory McIlroy, de Schot Stephen Gallacher en de Nederlander Joost Luiten voorlopig de beste kaarten.

Uiteraard kan er de komende zes maanden nog veel veranderen in beide klassementen. Zo kunnen de uitslagen van de vier grote grandslam-toernooien (Masters, US Open, British Open en USPGA) nog tot serieuze verschuivingen leiden. Maar de kans is heel groot dat de meerderheid van de genoemde spelers erbij zal zijn op de greens van het Schotse Gleneagles. Ze horen allemaal tot de absolute Europese top.

Boven op de negen spelers die automatisch geselecteerd zijn, kent kapitein McGinley nog drie zogenoemde wildcards toe: plaatsjes in het team die hij naar eigen goeddunken mag toekennen. Dat is doorgaans een delicate oefening. Sommige spelers die zich niet rechtstreeks kunnen kwalificeren — zoals de Engelsen Justin Rose en Luke Donald, en de Ier Graeme McDowell — hebben zo’n reputatie dat je er niet naast kunt kijken. Maar er komen nog heel wat andere spelers in aanmerking voor een stek in de Europese ploeg, zoals Francesco Molinari, Lee Westwood, Gonzalo Fernandez-Castano, Ross Fisher of Peter Hanson.

Voor de Ryder Cup van 2012 kreeg onze landgenoot Nicolas Colsaerts een wildcard van kapitein José-Maria Olazábal. Maar met de ontgoochelende prestaties die de Belg nu al maandenlang neerzet, mag hij die eer deze keer wellicht vergeten. Tenzij hij erin slaagt zich de komende zes maanden helemaal te hervatten. Met zijn lange afslag en zijn aanvallende speelstijl is Colsaerts een geknipte speler voor matchplay, de formule die in de Ryder Cup wordt gehanteerd. De Ryder Cup is voor Colsaerts trouwens een grote motivatiebron. Alleen al als hij de naam hoort, licht zijn blik op, als een kind dat voor het uitstalraam van een speelgoedwinkel staat.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content