NOBELPRIJSWINNAAR VOOR VBO

Het VBO heeft een zwaargewicht aangeworven als opvolger van Jan Herremans, de directeur van het economisch departement. Baudouin Velge (41j.) één van de zes zonen van Jean Charles Velge van Bekaert heeft drie publicaties op zijn naam staan samen met Nobelprijswinnaar Lawrence Klein.

Velge vertelt hoe het zover is gekomen : “Ik ben in ’79 afgestudeerd als econoom aan de KU-Leuven. Ik ben toen met een Fulbright-beurs naar de University of Pennsylvania getrokken. Ik moest van professor Anton Barten de groeten doen aan Lawrence Klein, een zeer eminente econoom. Ginder raapte ik al mijn moed bijeen en sprak Klein aan. Kom morgen om 10 uur naar mijn bureau, antwoordde hij. De volgende dag zei Klein dat hij een assistent zocht. Ben ik wel competent genoeg, vroeg ik hem. Ik stuur wel een brief naar Barten, repliceerde Klein. Het antwoord was blijkbaar positief en ik werd assistent van de man die een jaar later de Nobelprijs kreeg. Klein publiceert nooit alleen, hij vermeldt altijd de namen van zijn assistenten waarmee hij heeft samengewerkt. Hij heeft mij zelfs vernoemd in zijn aanvaardingsspeech voor de Nobelprijs.”

In ’83 behaalde Baudouin Velge zijn Ph.D. met als onderwerp : “Heeft het monetair systeem belang ?” Toen schreef de Nationale Bank van België een examen uit. Velge kon dat examen op het IMF in Washington afleggen ongeveer gelijktijdig met de kandidaten in België. Hij slaagde en werd attaché op het departement studieën van de NBB. Hij bleef daar 3,5 jaar. “Het was bijzonder interessant, maar zonder speciale zaken gaat het tergend traag om naar boven te geraken.” Baudouin Velge solliciteerde hier en daar en kon al snel aan de slag bij Philips. Hij begon op het departement administratieve coördinatie en kreeg tegelijkertijd een internationale vorming. Dan werd hij financial controller bij MBLE. Vervolgens riep Eindhoven hem om naar Azië te gaan, maar het Centurion-besparingsplan trok daar een streep door. Velge werd in januari ’91 manager speciale projecten bij Philips Consumer Products in België.

Een half jaar later werd hij geheadhunt door kredietverzekeraar Cobac, dat hem algemeen directeur bij het filiaal Cobac Services maakte. Anderhalf jaar later werd hij lid van het directiecomité van Cobac, nadat het was overgenomen door het Franse SFAC.

En dit jaar contacteerde het VBO Velge. “Ik keer nu terug naar mijn eerste liefde,” zegt hij. “Ik heb altijd veel interesse gehad voor het socio-economische.” Velge zal een team van zeven kaderleden leiden.

Het wordt een opslorpende job. Toch wil hij tijd blijven vrijmaken voor zijn vier kinderen (tussen 10 en 15 jaar) en voor zijn grote passie : het lezen van historische biografieën. Momenteel ligt de biografie van Keizer Augustus op de leestafel.

Toch een grote stap van de privé-sector naar een organisatie als het VBO ? “Ja, maar dit is passionant,” antwoordt Velge. “Ik krijg zo een directe kijk op de Europese economische ontwikkeling.” En zijn loon ? “De verzekeringssector is niet meer de fantastische betaler van voorheen. En het VBO ligt in de markt hoor. U moet zich geen zorgen maken, ik zal niet omkomen van honger.”

BAUDOUIN VELGE (VBO) Theoretische vorming en tien jaar bedrijfservaring. Ideale mix voor VBO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content