Nieuwpoort aan de Oostzee

De Vlaamse projectontwikkelaar POC en bouwbedrijf CFE werken samen aan het grootste residentiële vastgoedproject aan de Baltische kust sinds de Tweede Wereldoorlog. In het kuststadje Darlowo bouwen ze in een eerste fase 1500 luxeflats met zicht op zee. “Vergelijk het maar met de jaren zeventig bij ons.”

Na zeven jaar plukt Peter Taffeiren, de CEO van de projectontwikkelaar POC de vruchten van zijn voorbereidende werk en zo’n 200 reizen naar het Poolse kustplaatsje Darlowo. Hij bouwt er de komende jaren in samenwerking met de CFE Polska, de Poolse dochter van het Belgische bouwbedrijf CFE 1500 luxeflats met zicht op zee. Als die al niet geringe opdracht voltooid is, komt een nog groter dossier op hem af. Arkadiusz Klimowicz, de burgemeester van Darlowo, heeft al plannen ontvouwd voor de bouw van een compleet nieuwe stad. De inspiratie daarvoor haalde hij in Nieuwpoort, waar hij in 2009 op bezoek kwam om inspiratie op te doen.

“Darlowo heeft dezelfde structuur als Nieuwpoort. Het ligt aan de monding van een rivier en is een soort duostad, met een stad pal aan zee en een stad licht landinwaarts”, zegt Peter Taffeiren. “De burgemeester kwam naar Nieuwpoort met een droom: hij wilde Darlowo de parel van de Baltische kust maken. De Poolse kust lokt jaarlijks al 500.000 toeristen, vooral Polen en nogal wat Duitsers, maar de toeristische infrastructuur staat er nog in zijn kinderschoenen. De situatie is nog het best te vergelijken met die in de jaren zeventig bij ons. De grote sprong voorwaarts moet er nog komen. Die vaststelling, gekoppeld aan de economische slagkracht van Polen, heeft ons doen beslissen hier zwaar te investeren.”

Ontluikend toerisme

In 2010 zette Peter Taffeiren zijn handtekening onder de aankoopakte van een stuk grond in de havengeul van Darlowo. In 2012 volgde een tweede aankoop, ditmaal een strook van anderhalve kilometer pal achter het strand aan de andere kant van de havengeul. Alles samen heeft POC zo’n 2 hectare grond, waarop het de komende jaren 100.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte ontwikkelt. Het gereputeerde Knokse architectenbureau Arcas Groep tekende de plannen.

De werf werd eind maart opgestart in aanwezigheid van de Poolse media en van de burgemeester van Darlowo. Tegen het najaar 2016 moeten de eerste 350 van de 1500 luxeflats wind- en waterdicht opgeleverd worden. In 2017 gebeurt dan de effectieve oplevering. Aan de andere kant van de havengeul komen er de komende jaren nog eens bijna 1200 eenheden bij. In een latere fase is er sprake van een nieuw kustdorp met alles erop en eraan.

“Noord-Polen is een openbaring. Het biedt honderden kilometers strand en natuur, en het klimaat is er zelfs beter dan aan onze Belgische kust”, weet Peter Taffeiren. “Maar voor het toerisme moet er nog veel gebeuren. De koopkracht van de Poolse toerist stijgt en er is vraag naar betere infrastructuur. Ik ben er zeker van dat er in de komende decennia een kwantumsprong volgt. Belgen, Duitsers en burgers uit de nabije Scandinavische landen tonen nu al interesse voor deze regio, die ook een ideale uitvalbasis is naar de Baltische staten.”

Darlowo ligt centraal aan de Poolse noordkust, halverwege tussen de grens met Duitsland en de stad Gdansk. “Burgemeester Arkadiusz Klimowicz heeft een duidelijke keuze gemaakt en hij was de eerste om dat te doen. De voorbije jaren heeft hij al voor 62 miljoen euro aan verbeteringswerken laten uitvoeren in zijn gemeente. Hij wil van Darlowo het Nice of het Cannes van het Balticum maken. Daar horen nieuwe wegen bij, wandel- en fietspaden, nieuwe golfbrekers in zee, de uitbouw van een jachthaven, nieuwe horecazaken en winkelpanden en zelfs een kleine luchthaven voor gegoede toeristen. Met de bouw van de luxeflats, en later een nieuwe stad, zetten wij de kers op de taart. Andere Poolse kustgemeenten zullen het voorbeeld van Darlowo moeten volgen.”

Op zoek naar meerwaarde

Polen mag dan al een uitstekende reputatie hebben als het over bouwen gaat, maar in afwerking liggen de normen nog niet zo hoog als bij ons. De 1500 flats zullen moeten voldoen aan de nieuwste standaarden. Zo krijgt elke flat een buitenterras. “Bij ons is dat normaal, in Polen is dat du jamais vu“, weet Peter Taffeiren. Naar Poolse, maar ook naar westerse normen, wordt het een luxeproject. De ligging pal aan zee vraagt ook om een project op niveau. Dat weerspiegelt zich in de prijzen. Die schommelen tussen 100.000 euro voor een flat met één slaapkamer (36 vierkante meter) en 250.000 euro (drie slaapkamers, 85 vierkante meter).

Karel Cambien in Darlowo

“Noord-Polen is een openbaring. Het biedt honderden kilometers strand en natuur, en het klimaat is er zelfs beter dan aan onze Belgische kust”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content