Nieuwe stijl

Met de S4 en de F4 gaat Volvo resoluut de hedendaagse toer op, zonder het eigen karakter te verloochenen.

Zeer omzichtig sleutelt Volvo aan een totale verandering van zijn imago. De vormgeving van dit Zweedse merk kan immers niet zomaar overboord gegooid worden zonder de trouwe klanten voor het hoofd te stoten. Gaandeweg worden de hoeken van het koetswerk meer en meer afgerond, zodat de hedendaagse stijl volmaakt aansluit bij het eigen karakter.

De berline S4 en de break F4 blijven dus loepzuivere Volvo’s. Deze maand worden ze tijdens de Brusselse autosalon voor het eerst getoond aan het Belgisch publiek ; ze zijn ook onmiddellijk leverbaar. De prijzen variëren van 710.000 tot 855.000 frank.

De F4 is veel meer dan een gewone break : het is een mooi ogende vijfdeurs auto met aanpasbare bagageruimte. Veiligheid, veelzijdigheid en funktionaliteit kregen de voorrang op een groot laadvolume. Bij het ontwerpen werd ook grote aandacht besteed aan komfort en rijplezier.

De S4 en de F4 worden gebouwd op dezelfde vloerplaat, en hebben dus heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Vanaf het geslaagde radiatorrooster tot en met de achterportieren zijn de F4 en de S4 volkomen identiek. Dan loopt het dak bij de F4 horizontaal door boven het ruime achterkompartiment, om vloeiend over te gaan in een gebogen achterruit. In dit nieuwe design gaan soberheid en elegantie hand in hand.

De S4 en F4 worden aangedreven door nieuwe versies van de N-motor. Het gaat om kompakte lichtgewicht-viercilinders met 16 kleppen, die een hoog rendement leveren tegenover een laag brandstofverbruik. De twee benzine-versies (1,8 en 2,0 liter) ontwikkelen ruim voldoende vermogen en koppel. De turbodiesel (1,9 liter) is afkomstig van Audi-VW : een garantie voor betrouwbaarheid en zuinigheid op het hoogste niveau.

De Volvo F4 is duidelijk bedoeld voor een jong, sportief en dynamisch publiek dat de flexibele mogelijkheden van deze vijfdeurs ten volle zal weten te waarderen. Dankzij het grote laadvermogen is de wagen eveneens bijzonder geschikt voor professioneel gebruik.

Inzake afmetingen en prijzen kunnen F4 en S4 in de Volvo-gamma gesitueerd worden tussen de 850 en de kleinere 400. De nieuwe modellen zitten in het topsegment van de middenklasse, waar ze weleens brandhout zouden kunnen maken van sommige rechtstreekse konkurrenten. Sterke pluspunten zijn het degelijke “Zweedse” staal (dat bij Sidmar in Zelzate geproduceerd wordt), de zeer komplete uitrusting met uitgebreide optielijst en last but not least de “veilige” reputatie van Volvo.

PATRICK OP DE BEECK

Volvo F4 De nieuwe hedendaagse stijl van Volvo : soberheid en elegantie, veelzijdigheid en funktionaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content