Nieuwe ster

COLLIN MORIKAWA Hij heeft niet alleen veel talent, hij blijft ook altijd kalm. © Getty Images

De jonge Collin Morikawa heeft de 102de editie van het PGA Championship gewonnen. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar werd gespeeld op het parcours van de TPC Harding in San Francisco. Een debriefing in vijf punten.

Uitmuntende winnaar. De 23-jarige Amerikaan met Japanse roots speelt pas een jaar bij de professionals en staat al op de vijfde plaats in de wereldranking. Hij heeft veel talent en blijft altijd kalm, een troef in het golfspel. Morikawa is strategisch sterk en speelde knap in de laatste en beslissende ronde, waarin hij het haalde dankzij een eagle op de zestiende hole. De vorige drie spelers die het PGA op hun 23ste wonnen, zijn niet de eersten de besten: Jack Nicklaus, Tiger Woods en Rory McIlroy.

New American wave. De eerste major van het jaar bevestigde dat er heel wat jong Amerikaans talent aankomt. In het zog van Morikawa volgen onder meer Cameron Champ (25), Scottie Scheffler (24), Xander Schauffele (26), Bryson DeChambeau (26), Daniel Berger (27) en Matthew Wolff (21). Allemaal finishten ze in de top vijftien van het PGA. Op een moeilijk parcours als dat van de TPC Harding is dat geen toeval.

Topspelers ontgoochelen. Justin Thomas, Jon Rahm en Rory McIlroy, de top drie van de wereld bij de afslag van het toernooi, ontgoochelden. De Amerikaan en de Spanjaard begonnen zwak en moesten het hele toernooi achtervolgen. De Noord-Ier, die sinds 2014 geen major meer won, sloeg heel wat drives in de rough.

Woods deemstert weg. Na een goede eerste ronde speelde Tiger Woods (44) almaar zwakker. De Amerikaan ontbeerde wedstrijdritme. Het ziet ernaar uit dat Woods moet leren leven met terugkerende fysieke problemen en rugpijn. In september speelt Woods de US Open, maar hij kijkt vooral uit naar de Masters. Daar moet hij zijn titel verdedigen op het parcours van Augusta, waar hij zich thuis voelt. Winst zou goed zijn voor Woods’ zestiende grandslamzege.

Geen publiek, geen passie. Het PGA was de eerste major in de geschiedenis die achter gesloten deuren werd gespeeld, maar haalde een uitstekend niveau. Hoewel de golfsport minder lijdt door de afwezigheid van publiek dan andere sporten, was de sfeer toch wat somber voor de spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content