In een wereld waarin alles beweegt, is stilstaan synoniem met achteruitgaan. In Comme chez Soi trad een nieuwe generatie aan en kwam er een nieuw fornuis, maar voor de rest veranderde er niets. De bereidingen zijn niet slechter of beter dan voorheen. De voorzichtige en onzekere Pierre Wynants zette een systeem op punt dat risico's tot een minimum beperkt en een permanente kwaliteitsgarantie biedt. De vier...

In een wereld waarin alles beweegt, is stilstaan synoniem met achteruitgaan. In Comme chez Soi trad een nieuwe generatie aan en kwam er een nieuw fornuis, maar voor de rest veranderde er niets. De bereidingen zijn niet slechter of beter dan voorheen. De voorzichtige en onzekere Pierre Wynants zette een systeem op punt dat risico's tot een minimum beperkt en een permanente kwaliteitsgarantie biedt. De vierde generatie werd opgeleid om dat systeem voort te zetten. In Comme chez Soi is dus eigenlijk niets veranderd en toch verliest het restaurant na 27 jaar zijn derde ster (kwatongen beweren dat het hier om een afrekening gaat nadat vorig jaar het restaurant Ostend Queen, waarvoor Wynants consultant is, vroegtijdig werd opgenomen in de gids). De wereld verandert permanent en het ziet ernaar uit dat Michelin zich flexibel opstelt om die veranderingen te volgen. De Pastorale in Reet, waar hedendaags en fijn wordt gekokkereld, kreeg een verdiende tweede ster. Hertog Jan uit Sint-Michiels (Brugge), waar op hoog niveau modern wordt gekookt, kreeg eindelijk een eerste ster. In Blankenberge kreeg de eerder klassiek kokende Philippe Nuyens ook een eerste ster. L'Ecailler du Palais Royal uit Brussel, hét lievelingsadres van de oudere captains of industry, kreeg opnieuw een ster. Hostellerie Vivendum uit Dilsen, Cuisinémoi uit Namen en Hostellerie du Postay, waar de chef moleculaire kunsten vertoont, werden alle drie verrast op één ster. Kasteel Withof in Brasschaat werd genegeerd en dat is merkwaardig en onjuist, want chef-kok Peter Coucquyt heeft voorheen het Hof van Cleve aan drie sterren geholpen en is meer dan ooit in z'n element. Kommer en kwel bij de vervallen sterren: Comme chez Soi uit Brussel gaat van 3 naar 2 sterren. De klassieke eethuizen Château du Mylord in Ellezelles en La Bergerie in Lives-sur-Meuse gaan van twee naar één ster. Maison du Boeuf in Brussel, De Bijgaarden in Groot-Bijgaarden, Belle Époque in Leuven, L'Essentiel in Temploux en Maison Vandamme in Zeebrugge verliezen allemaal hun ster. La Cabane in Edegem en Devos in Bergen komen niet langer voor in de gids. Prijs: 19,90 euro.