Nieuwe manieren om niets te winnen

De kansspelcommissie tikte vorige week Proximus en Mobistar op de vingers wegens een verboden sms-loterij. Ondertussen blijft de populariteit van on line gok- en kansspelen gestaag groeien.

Het aanbod klinkt verdacht simpel en aanlokkelijk: voor de prijs van een sms’je maakt u kans om een nieuwe gsm, dvd-speler of digitale camera te winnen. Gewoon de code van de prijs doorsturen en wachten op het resultaat. Dat klinkt meestal ongeveer zo: “Spijtig, u was nummer 7006 van de 15.000. Probeer het snel nog eens.” Alleen wie op het juiste moment een bericht stuurt, sleept de prijs in de wacht. Eén keer proberen kost 2 euro, zo waarschuwde federaal minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) vorige week. Volgens hem is er geen enkele winnaar bekend, wél mensen die een factuur van 2000 euro kregen. Niet alleen is het spel duur, maar volgens de huidige wetgeving ook gewoon verboden.

Toch staat de sector van on line gok- en kansspelen een mooie toekomst te wachten. Het Britse onderzoeksbureau Schema becijferde dat Europeanen in 2005 bijna 180 miljard dollar zullen spenderen aan loterijen, weddenschappen en casinospelen. Transacties via sms, interactieve televisie of websites zijn daarbij goed voor een omzet van 15,5 miljard dollar.

De onderzoekers menen dat de nieuwe gokvormen heel wat nieuwe gokkers over de streep kunnen trekken. Nu halen de technogokkers amper 1%. Het Franse PMU, dat weddenschappen rond paardenrennen organiseert, merkt dat een nieuwe interactieve dienst op het televisieplatform van Canal+ vooral door vrouwen wordt gebruikt. Ook jongeren doen makkelijker on line een gokje dan dat ze een traditioneel gokkantoor binnenstappen.

“Nationale loterijen kunnen maar beter deze trend herkennen,” waarschuwt de studie. Vooral de Britse en de Zweedse regering tonen zich erg inschikkelijk om cybergokken toe te laten. In ons land blijft het volgens de Nationale Loterij wachten op een nieuwe wetgeving die de verantwoordelijkheden van het overheidsorgaan kan herschikken.

Nieuwe kanalen betekenen ook nieuwe inkomsten voor mobiele operatoren en uitbaters van digitale televisienetwerken, die kunnen rekenen op marges tot 20%. Schema berekent dat tegen 2005 zowat één derde van de on line gokkers voor de gsm kiest. Een snel rekensommetje leert dat Europese operatoren op die manier een half miljard dollar winst kunnen opstrijken.

R.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content