Nieuwe lampen voor uw donkere kamer

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Een verlichtingsbedrijf dat zichzelf Dark noemt? Niet alleen de naam is onconventioneel bij het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Maldegem.

Het was te zien op het jongste Filmfestival van Vlaanderen Gent en in het vip-dorp van de TMF Awards: het eigenzinnige verlichtingsconcept van Dark. “Mijn basisidee was om een origineel verlichtingsbedrijf uit de grond te stampen. En ik moet zeggen dat we het de voorbije drie jaar ongelooflijk goed hebben gedaan,” zegt Marnick Smessaert (39), oprichter van Dark. Een georganiseerde chaos is wellicht een juiste omschrijving, maar dat laat Smessaert niet aan zijn hart komen. “Mensen mogen ons gekke flippo’s vinden, zolang ze maar beseffen dat we kwalitatief en gepassioneerd bezig zijn met ons vak.”

Dark is volgens zijn bezieler op vele vlakken anders. “In deze sector wordt aan de lopende band gekopieerd. Daar doen wij niet aan mee. We laten ons ook niet vangen aan de modetrends die elkaar in cycli van vijf tot tien jaar opvolgen.” Haaks op het marktgebeuren, onconventioneel en toch succesvol? “Misschien net daardoor,” glimlacht Smessaert. “Onze omzet ligt rond de 2,5 miljoen euro. Vandaag werken we met tien mensen, voornamelijk sales & marketing.”

De gemiddelde leeftijd binnen de bedrijfsmuren in Maldegem is 26 jaar. De eigenlijke productie gebeurt buitenshuis. “Als ik mijn armen uitstrek, omhels ik de beste bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen. Daardoor hoef ik niet te produceren in functie van mijn machinepark, ik heb alle vrijheid om op zoek te gaan naar de meest uiteenlopende materialen. Wij willen in de eerste plaats een platform zijn voor ontwerpers die hun ding kunnen doen.”

De designers die voor Dark werken, zijn creatievelingen uit de architectuur, decoratie, meubelontwerp en uiteraard verlichting. Het klantenbestand bestaat uit (interieur-)architecten die actief zijn in de meest uiteenlopende sectoren.

Smessaerts buikgevoel voor innoverend en trendsettend design is op zeer korte termijn een vaste waarde geworden. Zo kaapte Dark onlangs liefst drie Red Dot Design Awards (een van de belangrijkste designcompetities wereldwijd) weg met twee van haar ontwerpen. En ook de Nederlandse Designprijs prijkt in de trofeekast.

Lieven Desmet

“We laten ons niet vangen aan de modetrends die elkaar in cycli van vijf tot tien jaar opvolgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content