Nieuwe industrie op oude terreinen

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Het jonge Kortrijkse bedrijf Futurn specialiseert zich in de herontwikkeling van gedateerd bedrijfsvastgoed. Het kan rekenen op de steun van de vastgoedrotten Mathi Gijbels en Serge Hannecart.

Overal in Vlaanderen liggen verlaten en onderbenutte industrieterreinen. En dat terwijl de ondernemers al jaren vragende partij zijn voor meer ruimte. Futurn, opgericht in mei, wil die slapende terreinen en verwaarloosde gebouwen activeren.

“Je mag de complexiteit niet onderschatten”, zegt Frederik Baert. “Het risico bij renovatie is hoger dan bij nieuwbouw. Het is ook eigen aan het bedrijfsleven en de economie dat je de gemakkelijkste weg zoekt. Nu het steeds moeilijker wordt om een bedrijfsgrond te vinden, komen ontwikkelingen als de onze op de voorgrond.”

“De klassieke brownfieldontwikkelaar vertrekt doorgaans van de milieuvervuiling: hoe gaan we die saneren”, duidt Gunther Biddelo. “Voor ons zijn het vastgoedpotentieel en de kwaliteiten van het terrein beslissend.”

Economist en architect

Baert en Biddelo leerden elkaar kennen bij Koramic Real Estate, een investeringsmaatschappij van Christian Dumolin, waar ze de opdracht kregen een vastgoedportefeuille uit te bouwen. “Het waren leerzame jaren. Je leert naar opportuniteiten te kijken, je doorloopt het ontwikkelingsproject en je krijgt inzicht in wat het is vastgoed te bezitten.”

Baert, een economist van opleiding, begon zijn carrière op de vastgoedfinancieringsafdeling van KBC. Voor zijn overstap naar Koramic was hij consultant bij de vastgoedmakelaar King Sturge. Biddelo, een architect, startte zijn vastgoedcarrière bij aannemer CEI-De Meyer. “We vullen elkaar goed aan. Ik neem de technische kant voor mijn rekening en Frederik bekijkt het financiële . Dat was ook zo bij Koramic.”

De banden met Koramic zijn niet verbroken. In Roeselare herontwikkelen ze samen het oude Philips-terrein. En begin december kocht Gijkor Immo, een joint venture van Futurn en Koramic Real Estate, een andere ex-Philips-vestiging in Dendermonde. De producent van autoluidsprekers D&M huurt het volledige terrein, maar enkele delen gebruikt het niet. Op andere plaatsen kan de ruimte dan weer efficiënter ingevuld worden.

“Door die ruimte optimaal in te vullen, kan er plaats komen om nieuwe gebouwen op te trekken”, legt Biddelo uit. “Er is ook een mismatch tussen de hoogtechnologische activiteit van D&M en de gedateerde gebouwen. Ons plan is om de gebouwen op te waarderen en te verduurzamen waardoor de gebruikskosten dalen. D&M wordt dus beter gehuisvest voor een gelijkaardige prijs.”

Geen consultants

Na een dik half jaar heeft Futurn tien dossiers in de portefeuille. Niet slecht, maar een deel werd overgenomen van de financiële partners L.I.F.E. (Serge Hannecart) en Gijbels Group (Mathi Gijbels). Daarnaast prospecteert Futurn bij eige-naars. “Velen voelen niet de behoefte om er iets mee te doen”, zegt Baert. “Ze hebben het geld meestal niet onmiddellijk nodig en als ze verkopen, zijn ze het winstpotentieel kwijt. Sommigen hebben wel plannen, maar krijgen die niet gerealiseerd omdat ze andere prioriteiten hebben. We profileren ons als een partner van de eigenaar. Wij brengen expertise en middelen in en we blijven het hele ontwikkelingstraject aan boord.”

“Serge Hannecart en Mathi Gijbels zijn medeaandeelhouder en coach. Ze kennen de sector door en door. We verliezen dus geen tijd met uit te leggen hoe de sector in elkaar zit. En ze hebben een enorm netwerk: daar komt veel uit, zowel aan de aanbod- als aan de vraagkant.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content