Nieuwe hoop dankzij outplacement

Het nieuwe bedrijf Skill-Pooling biedt een alternatief voor naakte ontslagen en brugpensioenen. Zowel de bedrijven, de werknemers als de sociale zekerheid moeten er beter van worden.

De Nationale Bank heeft er in haar jaarverslag opnieuw op aangedrongen: de vijftigplussers moeten meer aan de slag gaan. Of zoals dat in het jargon heet: de activiteitsgraad moet omhoog.

Een van de oorzaken van dat lage aantal werkenden in België is het aantrekkelijke systeem van het brugpensioen. Voor de werkgevers is het een elegant alternatief voor naakte ontslagen bij herstructureringen, en voor de werknemers is het een financieel aantrekkelijker formule dan ontslag. Maar de maatschappelijke nadelen zijn wel veel groter: veel oudere werklozen betekenen een belasting voor de sociale zekerheid, bedrijven zien hun expertise vertrekken, en de werknemers verliezen hun maatschappelijke identiteit. Voor de vakbonden is een hervorming van het brugpensioen echter een no pasarán. Dat blijkt nogmaals in de huidige sectorale onderhandelingen.

Die situatie zette Marc Embo aan het denken. Deze ancien uit de human-resourceswereld heeft op zijn 65ste een nieuw concept uitgedacht en commercialiseert dat via de start-up Skill-Pooling.

“Ik ga uit van de competenties van de werknemer die een bedrijf kwijt wil. Hoe en waar in de onderneming kan die expertise worden aangewend in een deeltijdse job? Ik ga dan elders op zoek naar een bijkomende activiteit voor de resterende tijd. Mijn systeem zorgt voor een geleidelijke overgang,” zegt Embo. De voordelen zijn niet min. “Er is geen ontslag, de ervaring blijft binnen het bedrijf, de werknemer behoudt een job en er is dus geen capaciteitsverlies.”

Skill-Pooling werd vorig jaar opgericht en kreeg in januari van dit jaar zijn erkenning als bemiddelingsbureau. Marc Embo is zelf een voorbeeld van zijn praktijk. Hij heeft zijn dagelijkse operationele job bij Right Management Consultants stopgezet, maar is nog steeds voorzitter van de raad van bestuur, wat hem maximaal een dag werk per week kost. Embo is een oudgediende in de HRM-wereld. Hij leerde het vak in de Verenigde Staten en gaf van 1961 tot 1967 les aan de Vlerick-school. Toen ging hij toepassen wat hij altijd gedoceerd had. Eerst bij het huidige Continental Teves in Mechelen, dan bij een textielbedrijf en ten slotte tien jaar lang bij de Britse autoproducent British Leyland. In 1987 startte hij als een van de eersten met outplacement. De Nederlander Frans Claessens vertrouwde hem de uitbouw van zijn bureau in België toe. Begin 1999 werd Claessens Outplacement overgenomen door Right.

Inmiddels heeft Embo met Skill-Pooling vier gevallen begeleid. Twee ervan zijn typische voorbeelden.

Een eerste is een 57-jarige directeur-generaal van een klein bedrijf. Omdat de raad van bestuur vernieuwing wilde maar zijn contacten niet wilde verliezen, zocht Embo een oplossing. Hij vond drie consultingbureaus die nu op de man een beroep doen. Intussen blijft hij aan het werk als consultant in zijn oude bedrijf.

Een tweede case is een vrouw van 42 jaar die verantwoordelijk was voor opleidingen in een groot bedrijf, maar de rol moest lossen bij de opkomst van nieuwe technieken zoals e-learning. Haar organisatietalent wordt nu halftijds gebruikt. Embo zoekt voor haar een complementaire baan in het onderwijs.

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content