NIEUWE GERANTE

“Ze is een briljante juriste, met een ijzersterke zin voor analyse én synthese. Zij was bijvoorbeeld het brein achter de technische uitwerking van de recente splitsingsoperatie van Gevaert over Almanij en Cobepa.” Lovende woorden van Pierre Scohier, tot de voorbije herfst voorzitter van Cobepa, over Nicole Hardenne (56 j.), die sinds ’86 gedelegeerd bestuurder is bij diezelfde holding. Sinds de intrede van het Franse Promodès in het kapitaal van de super- en hypermarktactiviteiten van Gib Group, is Nicole Hardenne nu ook voorzitter van de nieuw opgerichte nv GB (zie ook Trends van 15 januari jl.). Een logische keuze : Hardenne is degene die samen met co-gedelegeerd bestuurder Christian Varin in de voorbije jaren de visie en de belangen van hoofdaandeelhouder Cobepa in de raad van bestuur van Gib heeft verdedigd Scohier moest daar als voorzitter immers “neutraal” blijven.

Toch klinkt de naam van de nieuwe GB-voorzitster vrij onbekend. Ze heeft de media steeds wat op afstand gehouden. Ze is bescheiden en schuift de lof van Pierre Scohier meteen door naar het team van haar medewerkers. En ze praat uiterst stil geen handicap, maar een troef : wanneer zij tussenkomt in een bespreking weet iedereen dat de oren maar beter gespitst kunnen worden. Nederlands beheerst ze slechts passief, erkent ze wat beschroomd.

Na rechtenstudies aan de ULB belandde Nicole Hardenne eerst bij een verzekeringsmaatschappij, nadien in de administratie van Economische Zaken. Bij het schrijven van de wetten op de controle op verzekeringsmaatschappijen werd ze naar het ministeriële kabinet van wijlen Edmond Leburton gehaald. “Als technicienne,” benadrukt Nicole Hardenne. “Ik heb wel onder vier socialistische ministers gewerkt na Leburton nog Cools, Simonet en Claes maar ik had en ik heb ook vandaag geen partijkaart.”

“Ik ben er al snel de verzekeringen ontgroeid, en hield me onder meer bezig met de prijzenpolitiek en met energie.” De autoloze zondagen als antwoord op de oliecrisis van ’73 waren een idee van de cel die Hardenne leidde. Een coalitiewissel die haar terug in de administratie deed belanden, lager dan het niveau van directeur-generaal waarop ze feitelijk opereerde, maakte dat ze in ’74 van richting veranderde. “Ik stapte bij Cobepa binnen als directie-attaché, aanvankelijk slechts met de bedoeling hier zes maanden de sfeer te proeven. Maar kijk, vandaag zit ik hier nog. En al moet je in een kleine ploeg als de onze (13 mensen) alle aspecten van bedrijfsvoering onder de knie krijgen, ik blijf aan mijn juridische specialisatie vasthouden. Wie te veel generalist wordt, verliest tegen zijn veertigste niet alleen zijn specialisme maar ook zijn motivatie.”

Hardenne zetelt vandaag als bestuurder onder meer bij Gib, Axa Belgium, Touring Verzekeringen, Winterthur Europe, Groep Josi, Ibel, Mosane en Texaf. Bij GB wil ze spoedig de nettomarge 1 % omhoog krikken, en de sinds een aantal jaren opgelopen achterstand inzake commerciële performantie en positionering wegwerken.

De weekends die niet door het werk worden opgeslorpt, spendeert ze graag aan wandelingen in de Ardennen ze is afkomstig uit de buurt van La Roche in het gezelschap van neefjes en nichtjes. Zelf is ze mede door haar drukke professionele activiteiten ongehuwd en kinderloos gebleven.

NICOLE HARDENNE (GB, COBEPA) Wanneer zij tussenkomt, spitst iedereen de oren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content