Nieuwe generaal in de energiestrijd

Ex-militair Alexander Dewulf wil met Nuon een marktaandeel van 20 % veroveren op de Belgische elektriciteitsmarkt.

Op 1 oktober neemt Alexander Dewulf (49) de handschoen op tegen Suez, de oppermachtige heerser op de Belgische energiemarkt. De geheadhunte Alexander Dewulf volgt Wim Heyselberghs op als algemeen directeur van het Belgische filiaal van Nuon, het Nederlandse energiebedrijf dat op de Vlaamse elektriciteitsmarkt al een marktaandeel van 8 % afsnoepte van Electrabel. Geld heeft Nuon daar echter nog niet aan verdiend.

“De concurrentieslag is zwaar en de business is moeilijk. Omdat Nuon nauwelijks energiecentrales heeft op Belgische bodem, zijn de marges afhankelijk van de groothandelsprijzen. Maar ik tref bij Nuon een fighting spirit bij een groep jonge enthousiaste mensen,” zegt Dewulf. “Ik was na elf jaar ICT toe aan een nieuwe uitdaging. De energiesector leent zich daar perfect toe, want is in volle beweging.”

En net als iedereen in de sector kijkt Dewulf uit naar de voorwaarden die de Europese Commissie aan Suez zal opleggen vooraleer ze de fusie tussen Suez en Gaz de France goedkeurt. “We rekenen op politiek begrip om de concurrentie een kans te geven. De vrijmaking van de markt lukt niet zonder slag of stoot,” zegt Dewulf, die intussen ook in de krant leest dat Nuon en Essent denken aan een fusie. “Het is in de huidige omstandigheden normaal dat iedereen met iedereen praat.”

Dewulf, die een geboren marketeer heet te zijn, wil bij Nuon België de huidige strategie verder uitrollen. Ten eerste moet het marktaandeel in Vlaanderen verder de hoogte in. “We mikken op een marktaandeel van 20 % en willen Luminus voorbijsteken als tweede grootste energieleverancier in België.” Daarom wil Nuon de geijkte formule – de belofte van scherpe prijzen, met aandacht voor hernieuwbare energie en rationeel energiegebruik – nu ook kopiëren naar Brussel en Wallonië, waar de energiemarkt vanaf 1 januari helemaal vrij wordt.

Dewulf is een burgerlijk ingenieur Telecommunicatie, gevormd aan de Militaire School. Zijn carrière leidde hem naar de technische dienst van de landmacht, Siemens Nixdorf, EDS, Siemens Atea en Siemens Business Services. De West-Vlaming, vader van twee dochters, is lid van de vzw Club Brugge, de Warande, de Cercle de Lorraine, en Voka Halle-Vilvoorde. “Ik heb een ruim netwerk opgebouwd. Dat wil ik nu ten dienste van Nuon stellen.”

ALEXANDER DEWULF (NUON)

IS: hoofd van Siemens Business Services België.

WORDT: algemeen directeur van Nuon België.

VRIJE TIJD: Club Brugge, muziek, tennis.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content