Nieuwe Belg

ARNAUD GALAND "Mijn ambitie is nu stap voor stap vooruitgang te boeken."

Het was zijn grote droom, en hij heeft die ook verwezenlijkt. Begin april begon Arnaud Galand zijn carrière als professionele golfer. “Natuurlijk is dit een enorme uitdaging”, beseft de 25-jarige Belg. “Maar het is ook het resultaat van vele jaren hard werken. Mijn ambitie is nu stap voor stap vooruitgang te boeken. Dit jaar neem ik vooral deel aan de Pro Golf Tour en de Alps Tour. Ik hoop ook een paar invitaties te krijgen voor de Challenge Tour en in oktober speel ik de kwalificatieronde voor de European Tour.”

Galand, die afkomstig is uit Luik, raakte in de ban van de golfsport toen hij op de BBC naar de British Open zapte. “Ik moet ongeveer twaalf zijn geweest”, vertelt hij. “Samen met mijn tweelingbroer Jérôme raakte ik onder de indruk van Tiger Woods. Een paar dagen later nam vader ons mee naar de Five Nations in Méan, voor een soort initiatie. Het was liefde op het eerste gezicht. Een paar maanden later werden we lid van de Koninklijke Sart-Tilman.”

Na de middelbare school trok Arnaud Galand naar de Verenigde Staten, waar hij zijn universitaire studie combineerde met golf op een hoog niveau. “Dankzij een gedeeltelijke beurs kon ik vier jaar lang terecht op de Keiser University in West Palm Beach, Florida. Het was een fantastische ervaring. Ik kon er een universitair diploma halen en boekte tegelijk een enorme vooruitgang op de greens. In Amerika hebben alle topspelers leren golfen aan de universiteit: soms oefende ik daar tot 11 uur per dag.”

Nu is Galand terug in België en wil hij zo snel mogelijk in het spoor van Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Thomas Detry. Zijn eerste resultaten in de Pro Golf Tour zijn bemoedigend, met een top tien in Egypte. “Het niveau op de professionele circuits is heel hoog”, weet Galand. “Anderzijds heb ik veel geleerd tijdens mijn verblijf in de Verenigde Staten. Ik ben er een veel betere speler geworden.”

De jonge Luikenaar kan alvast rekenen op de steun van Michaël André, de secretaris van Sart-Tilman, die hem zal begeleiden. Om vliegtuigen, hotels en trainers te kunnen betalen krijgt Galand de steun van een paar sponsors (Coretec, Cloud Power en Golf and Greens) en van de Franstalige liga (AFGolf). “Arnaud heeft veel troeven”, zegt Jérôme Theunis, zijn coach. “Hij werkt hard en is betrokken bij alles wat hij doet. Hij is compleet en kan regelmaat in zijn spel leggen. En hij kan geduldig zijn.”

Klimaatopwarming bedreigt golfbanen

Volgens Climate Cental, een wetenschappelijke organisatie die is gespecialiseerd in onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering, zou de Schotse kustlijn tegen het jaar 2050 onder water kunnen staan, een gevolg van de stijgende zeespiegel. Als dat gebeurt, zouden legendarische links zoals Carnoustie, Royal Troon en zelfs de Old Course in St. Andrews van de landkaart verdwijnen. Al die legendarische golfbanen werden ontworpen in de duinen langs de oceaan en zijn dus potentiële prooien voor het stijgende zeewater. Voorlopig gaat het om een hypothetisch model, dat de komende jaren nog moeten worden verfijnd.

Intussen zeggen de Royal & Ancient en de bestuursorganen van de Britse golfsport dat ze de effecten van de klimaatverandering op de voet volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content