NIEUW VERDRINGT OUD

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Een kapitaalkrachtig publiek jaagt de prijzen in Oostduinkerke de hoogte in. En investeerders hebben hun weg gevonden naar Koksijde.

Na een prijsspurtje van 6,3 procent ligt de mediaanprijs voor een appartement in Koksijde-Oostduinkerke op 255.000 euro, zo blijkt uit de prijsdata van de notarissen. Tussen 2010 en 2015 klom de appartementsprijs een fraaie 27,5 procent hoger. In de rangschikking van duurste gemeente van de Westkust staat Koksijde-Oostduinkerke nu weer een trapje hoger dan buurgemeente Nieuwpoort.

Dat hoge prijsniveau komt vooral op het conto van Oostduinkerke. Oostduinkerke heet een aantrekkelijk alternatief te zijn voor het mondaine Knokke. Vooral de wijken Duinpark, Groenendijk, Witte Burg en Sint-André liggen goed in de markt bij een kapitaalkrachtig publiek. “Dat zijn de vaste waarden van Oostduinkerke”, duidt Vincent Beuten, de zaakvoerder van ERA Servimo. “Prijzen tussen 400.000 en 1,2 miljoen euro zijn gangbaar. De grondprijzen situeren zich rond 500 euro per vierkante meter.” Volgens Beuten houdt dit topsegment goed stand “voor zover het pand in goede staat verkeert”. “Eigenaars van verouderde panden moeten rekening houden met een langere verkooptijd en lagere prijzen.”

Voor het kantoor van Vincent Beuten is het jaar goed gestart. “2015 was ook al zeer goed. Daarom vreesde ik voor een terugval dit jaar, maar dat blijkt goed mee te vallen. Ons omzetcijfer zit op hetzelfde niveau als vorig jaar in deze periode. Er is een belangrijk verschil: we hebben dit jaar meer transacties, tegen gemiddeld lagere prijzen.”

Volgens Beuten staan de prijzen wat onder druk. “Vooral in het middensegment van oudere appartementen”, preciseert hij. “Daar groeit de kloof met recentere appartementen, die wel nog in prijs stijgen.” Zelfs op de onaantastbaar geachte zeedijk noteert hij prijsdalingen. “We hebben nu een appartement op de zeedijk, met twee slaapkamers, te koop staan voor 225.000 euro. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar. Toen kostte een appartement met zeezicht minstens op 300.000 euro. Een jonger appartement hebben we vlotjes verkocht voor 500.000 euro.”

Op de vastgoedmarkt van Koksijde constateert Beuten een toenemende interesse van investeerders. “Die mikken vooral op kleine, goedkope flats.”

Nieuwbouw verkoopt op plan

Op de nieuwbouwmarkt merkt Beuten meer vertrouwen. “Tot voor kort was verkopen op plan een uitzondering. Dat begint te veranderen.” Hij geeft het voorbeeld van Villa Lynn aan de Zeelaan in het centrum van Koksijde, een project dat nog in de steigers staat. “Daar hebben we al vijf van de negen appartementen verkocht voor 400.000 tot 600.000 euro. De duurste appartementen gaan het vlotst van de hand.”

Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde vraagprijs voor een nieuwbouwappartement van 80 vierkante meter in Koksijde-Oostduinkerke op 332.000 euro of 4150 euro per vierkante meter, een stijging van 1,2 procent in een jaar.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content