Nieuw kantoorproject in oud stapelhuis

Wonen met zicht op het water is in. Maar ook werken aan het water heeft zijn charmes. Het inspireerde de Antwerpse vastgoedinvesteerder Globus International tot het ombouwen van een oud stapelhuis tot een uniek kantoorproject.

In 1995 kocht GlobusInternational het stapelhuis Rubens Noord aan het Bonaparte- en Willemdok, de zuidelijkste dokken van het Eilandje. Het pand ligt op de Godefriduskaai, een straat die het mooiste en het lelijkste van Antwerpen verenigt. Het wegdek bevindt zich in erbarmelijke staat, enkele huizen verkrotten en de geïmproviseerde parking langs de kade lijkt nog het meest op een georganiseerde vorm van wildparkeren. Maar in dezelfde pokdalige omgeving pronken ook statige pakhuizen, staat geslaagde nieuwbouw en glimt de stijlvolle jachthaven in het Willemdok.

De toekomst oogt beloftevol. Op de Hanzenplaats komt immers het Museum Aan deStroom ( MAS), naar een ontwerp van het gerenommeerde architectenbureau Neutelings Riedijk. De huidige parkeerchaos moet verdwijnen dankzij een ondergrondse parking. Een wandeldijk neemt de plaats in. Enkele panden verderop wordt momenteel het prachtige St.-Felixpakhuis gerenoveerd om er het Antwerps stadsarchief te huisvesten.

Hedendaags kantoorcomfort in beschermd pand

Rubens Noord, een stapelhuis uit 1858, mag ook gezien worden. Het monumentale gebouw van vijf verdiepingen is geïnspireerd op de middeleeuwse vestingarchitectuur. De bak- en natuurstenen trapgevel van het pand werd in ere hersteld. Het donkergroen van de ramen zou de originele kleur zijn. Ook binnenin blijft de pakhuisfunctie van het gebouw duidelijk zichtbaar. Op de vijfde verdieping valt zelfs het hydraulisch mechanisme van de galgkranen te bewonderen.

Toch voldoet het gerenoveerde pakhuis ook aan alle criteria van hedendaags kantoorcomfort. De vijf niveaus van elk 460 m2 zijn afgewerkt met verhoogde computervloeren, hebben een kitchenette en zijn uitgerust met een computergestuurd airco- en verwarmingssysteem en sprinklers. Vanuit de lift heb je rechtstreeks toegang tot een ondergrondse parking in het buurpand. Volgens MauriceGletzer, gedelegeerd bestuurder van Globus International, was het geen sinecure om de nieuwe functies in het oude gebouw te brengen. “We hebben de renovatie met respect voor de geschiedenis van het gebouw aangepakt,” vertelt hij. “Dat moest ook wel, het is een beschermd pand, MonumentenenLandschappen keek over onze schouder mee. Maar zo’n aanpak vraagt veel creativiteit en heeft zijn prijs. We hebben bijvoorbeeld echt moeten wringen en puzzelen om – zonder te raken aan de structuur – een lift te installeren.”

De ervaring en knowhow van Rubens Noord wendt Globus International nu aan bij de renovatie van Rubens Zuid. Dit pand ligt in de Oude Leeuwenrui pal achter Rubens Noord, waarvan het min of meer het spiegelbeeld is. Het gebouw telt eveneens vijf verdiepingen van ongeveer 500 m2. Dat renovatieproject wordt aangevuld met nieuwbouw.

Woonlofts in plaats van kantoren?

Met huurprijzen van zowat 125 euro per m2 per jaar situeren beide gebouwen zich in het topsegment van de Antwerpse kantoormarkt. Ondanks de unieke ligging en dito architectuur, is Rubens Noord nog niet helemaal verhuurd. Het gelijkvloers is al ingepalmd door De Post en de tweede verdieping werd verhuurd aan modegroothandel BlueFashion. Voor de overige verdiepingen lopen er volgens Maurice Gletzer gesprekken. Hij wijt de leegstand aan een wat ongelukkige timing. De Antwerpse kantoormarkt ontsnapt niet aan de internationale terugval van de vraag. Voor Rubens Noord denkt hij er evenwel niet aan om de bestemming te veranderen: “We hebben met dat gebouw een emotionele band. We waren er lang huurder en hebben er nadien zoveel moeite in geïnvesteerd, dat we het absoluut in onze portefeuille willen houden. En dat valt dus moeilijk te combineren met een woonbestemming. Wie in zo’n pand wil wonen, zal immers willen kopen, niet huren.”

Voor Rubens Zuid overweegt Gletzer wel om enkele verdiepingen als woonlofts op de markt te brengen. Voor het gelijkvloers van de nieuwbouw is er alvast grote interesse van enkele warenhuisketens en een financiële instelling.

Laurenz Verledens n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content