Nieuw bloed voor het sociaal overleg

Monica De Jonghe

WIE

Monica De Jonghe (54)

WORDT

Vanaf 1 oktober directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ze volgt Bart Buysse op, die topman wordt van de voedingsfederatie Fevia.

WAS

“Ik werkte vijftien jaar als advocaat aan de Brusselse balie in een kleiner kantoor, vervolgens als consultant bij KPMG (Senior Manager Tax and Legal), om opnieuw naar de balie te trekken bij Lontings and Partners (nu Lydian Lawyers). In 2005 ging ik aan de slag bij het VBO bij het sociaal departement en werd ik uiteindelijk eerste adviseur.”

WIL

“Ik zal de collega’s van het competentiecentrum Werk en Sociale Zekerheid aansturen, mee aan de onderhandelingstafel te zitten in de Groep van 10 en een rol spelen in de schoot van de Nationale Arbeidsraad en het Beheerscomité van de Sociale Zekerheid. De kennis en ervaring die ik opdeed bij het VBO kan ik nu op een hoger niveau gebruiken, en zo mijn stempel drukken op het maatschappelijke debat.

“Sociaal overleg is zeker een van de belangrijke taken, maar evenzeer het consulteren van onze leden om rekening te houden met hun belangen en vragen, en het onderhouden van goede contacten met de overheid. Ik wil mijn rol in al die domeinen zo goed mogelijk vervullen, en het juiste evenwicht vinden. In een eerste periode zal ik vooral luisteren en studeren om een goed beeld te kunnen vormen van datgene wat er echt toe doet. Het spreekt voor zich dat ik mijn stempel wil drukken op het sociaal overleg, maar ik zal evenveel voldoening halen uit een gemotiveerd team. Ik krijg ook zitting in het managementcomité van het VBO. Ik ben trouwens de eerste vrouw die directeur-generaal wordt.”

WAT IN VRIJE TIJD

Muziek (zang), sport (lopen en fietsen), koken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content