Niets is te veel voor Gmail

Gmail wordt steeds populairder als e-maildienst. Met enkele eenvoudige tools of trucjes kunt u de mogelijkheden aanzienlijk uitbreiden.

Hoewel Microsoft Outlook vandaag nog steeds het meest populaire e-mailpakket is, winnen webmaildiensten alsmaar meer terrein. Die hebben een belangrijk voordeel: ze laten toe om vanop elke internetcomputer uw mails te checken. Gmail (www.gmail.com) – de webmailservice van Google – is er zo een, en niet de minste. Het afgelopen jaar dikte het aantal gebruikers in de Verenigde Staten aan tot 37 miljoen, goed voor een stijging van 45 procent.

Maar ook in onze contreien wint Gmail sterk aan populariteit. Terecht, zo vinden wij. Want de mogelijkheden ervan worden alsmaar uitgebreid. Zo werd bijvoorbeeld een tijd geleden een ‘veilige’ variant gelanceerd. Die kunt u activeren door onder ‘Instellingen’ de optie ‘Altijd https gebruiken’ te selecteren. In dat geval worden de berichten tussen uw computer en de Gmail-server steeds versleuteld. En wist u dat u via ‘Instellingen’, ‘Accounts en import’ ook berichten die aankomen op uw andere e-mailadressen kunt laten importeren? Op die manier kunt u Gmail gebruiken als overkoepelende mailbeheerder.

Opslagruimte à volonté

Vooral gesmaakt bij Gmail-gebruikers is de grote hoeveelheid online opslagruimte. Die is gratis en breidt continu uit, op de homepage van Gmail ziet u de teller voortdurend stijgen. Als u Mozilla Firefox gebruikt als internetbrowser, dan bestaat er de handige add-on Gspace (www.getgspace.com) waarmee u die opslagruimte op een efficiënte manier kunt gebruiken. Zodra u deze add-on geïnstalleerd heeft, vindt u hem terug via het menu ‘Extra’, ‘Gspace’.

In een nieuwe tab worden dan enkele aparte vensters geopend. Links ziet u de lokale bestanden op uw pc. In het rechtervenster wordt de inhoud van uw Gmail-account getoond: niet de e-mails zelf, maar wel eventuele bestanden die u naar daar geüpload heeft. Een bestand verplaatsen van uw computer naar de Gmail-opslagruimte (of omgekeerd) doet u via de pijltjes tussen beide vensters. Handig is dat u zelfs volledige mappen in een moeite kunt overzetten. Ter info: als Gspace niet meteen werkt, moet u zich eerst even via ‘Manage Accounts’ aanmelden.

Gspace werkt helaas alleen in Firefox, en dus niet in Internet Explorer. Jammer, maar gelukkig vonden wij een handig alternatief: Gmail Drive (www.viksoe.dk/code/gmail.htm). Deze kleine tool voegt in ‘Mijn Computer’ en in Windows Verkenner een virtuele drive toe die de onlineopslagruimte vertegenwoordigt. Die kunt u gebruiken als een gewone schijf: bestanden van of naar daar verslepen, mappen creëren, enzovoort.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content