Niets is makkelijker dan stoppen met roken

Dominique Soenens Freelancejournalist

Sinds 1 januari geldt er een rookverbod op de werkplek. Wilt u uw sigaret niet langer in de kou voor de bedrijfspoorten staan paffen? Vergeet dan nicotinepleisters, kauwgom en antirook-pillen: het kan volgens ex-kettingroker Eric Eraly een pak eenvoudiger. Hij beweert verwoede rokers in amper enkele uren van hun versla-ving af te kunnen helpen.

De Schouw, zo noemden zijn vrienden hem schamper. Niets overdreven, want Eric Eraly rookte vroeger tot 100 sigaretten per dag, waarvan al vijf of zes voor zijn ontbijt. Een viertal jaar geleden stopte hij van het ene moment op het andere: een prestatie die iedere roker hem probleemloos kan nadoen, beweert hij. En nicotinepleisters, kauwgom, antirookpillen, lasers en andere hulpmiddelen heb je er niet bij nodig.

“De cruciale vraag is: als je zou kunnen stoppen met roken zonder ergens last van te hebben of zonder af te zien, zou je het dan doen? Mijn antwoord was ja. Vanaf toen ben ik mijn rookgewoonten nauwkeurig beginnen bijhouden. Ik schreef alles op: wanneer en waar ik rookte, wat die sigaret voor mij betekende, waarom enzovoort. Ik wou weten hoe het kwam dat ik zo aan roken verslaafd was geraakt. Na vijf weken alles ijverig bijgehouden te hebben, ben ik van het ene moment op het andere gestopt. Ik herinner het me nog heel goed: mijn laatste sigaret rookte ik in de luchthaven van Frankfurt. Ik was euforisch erna. Het was me gelukt. Sindsdien maak ik er mijn werk van om mensen duidelijk te maken dat er niets makkelijker is dan stoppen met roken. Het is een kwestie van een knop om te draaien.”

Roken mag

Het startpunt van Eraly’s methode is dat je mág roken. Door jezelf te verbieden om te roken, bereik je volgens hem net het tegenovergestelde: de hunker naar nicotine blijft onverminderd bestaan.

“Onze geest kan niet goed overweg met negatieve commando’s. Als je mensen wil motiveren, moet je het positiever aanpakken. Ik mag roken, maar ik wil het niet meer: dat is de gedachte die ik bij mensen probeer over te brengen. Tijdens mijn seminaries mag je dan ook roken. De tweede stap is dat je toegeeft dat je rookt omdat je verslaafd bent aan nicotine. Dat is het minste probleem, want na enkele dagen is de nicotine al uit je lichaam. Het zijn vooral de mentale illusies die een obstakel zijn om effectief te stoppen met roken. De meeste mensen zijn bang om te stoppen: bang dat hun leven niet langer hetzelfde zal zijn, bang dat ze nooit zonder sigaret zouden kunnen leven, bang dat het ze niet zal lukken om te stoppen, bang dat ze zullen aankomen… Rokers zijn er rotsvast van overtuigd dat een sigaret iets toevoegt aan hun leven, maar dat is niet zo. Ze zijn non-stop bezig met het bestrijden van afkickverschijnselen. Zo goed als zij zich voelen bij het opsteken van een sigaret, zo goed voelen niet-rokers zich voortdurend.”

De Belgische Alan Carr

Tijdens zijn zes uur durende seminaries bestookt Eraly zijn toehoorders met allerlei onverkwikkelijke cijfers. Zoals het feit dat je na vier sigaretten al 90 % kans maakt op een nicotineverslaving, dat in België in 2000 19.400 mensen stierven aan de gevolgen van roken. En dat de Belgische overheid tien keer zoveel geld binnenrijft aan accijnzen op sigaretten dan ze uitgeeft aan rookpreventie. Het is niet de kern van zijn betoog, maar het maakt rokers wel een stuk bewuster van hun verslaving.

Zijn methode vertoont overigens veel gelijkenissen met die van Alan Carr, de befaamde Britse ex-roker die al enkele jaren wereldwijd furore maakt met zijn methode om op een eenvoudige manier te stoppen met roken. “Het lijkt er inderdaad op. Ze noemen me soms de Belgische Alan Carr ( lacht). Het is ook logisch dat onze aanpak heel wat raakpunten vertoont. Als je op een eenvoudige manier wil stoppen met roken, zijn er geen honderd verschillende succesvolle strategieën. Je komt onvermijdelijk uit bij dezelfde principes. In mijn boeken en seminaries probeer ik zoveel mogelijk concrete hulpmiddeltjes te geven om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Daarin verschil ik van Alan Carr. In de workshops die ik geef, gebruik ik ook technieken uit de Neuro Linguistic Programming (NLP), een leer die gepopulariseerd werd door personaldevelopmentgoeroe Anthony Robbins. Hij coachte onder meer de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Ik heb een opleiding in het researchcentrum van Robbins gevolgd.”

Fiftyfifty

Over het succes van zijn methode heeft Eraly weinig twijfels. “Ik heb geen precieze cijfers, omdat ik de deelnemers aan mijn seminaries niet kan opvolgen. Maar zolang ik 50 % van de deelnemers van het roken af help – een cijfer dat ik zeker haal – doe ik het nog altijd héél goed. Bij andere methoden, zoals nicotinepleisters of kauwgom, ligt het percentage op 10 à 20 %. Een opmerkelijk verschil. Het belangrijkste is dat ik mensen kan overtuigen dat ze mogen roken, maar dat ze het niet meer willen. Daar zit de sleutel van mijn aanpak. Als mensen na de tweede pauze van mijn workshop nog altijd willen doorgaan met roken, krijgen ze prompt hun geld terug. Dat heb ik nog maar drie keer moeten doen, bij mensen die niet uit vrije wil of met volle overtuiging gekomen waren. Die kan ik niet helpen. Mensen moeten het nog altijd zelf willen.”

Meer info vindt u op www.gemakkelijkstoppen.com. Eric Eraly is te bereiken op tel.:tel. 0475 27 65 91 of info@gemakkelijkstoppen.com.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content