Niet voor hartlijders

RealDolmen komt van ver. Een terugblik op een bewogen geschiedenis.

21 april 1999. Real Software betaalt 200 miljoen dollar voor het Amerikaanse Tava Technologies, dat in zijn laatste boekjaar 48 miljoen omzet had en 250.000 dollar verloor. Het is geleend geld. Even later keldert de beurskoers en kan stichter-CEO Rudy Hageman zijn overname niet meer via een kapitaalverhoging herfinancieren. De schuldenlast wordt verpletterend.

26 januari 2001. Theo Dilissen neemt over van Hageman als CEO. Hij moet met een jaaromzet van 205 miljoen en een bedrijfswinstmarge van 8 procent ongeveer 240 miljoen schulden aan banken en 64 miljoen aan aandeelhouders betalen. Het vijftigtal ondernemingen van Real Software heeft geen centraal kasbeheer. Dilissen heeft zelfs moeite om aan de cash te geraken die de groep dan toch nog genereert. Er werken nog 2300 mensen.

6 april 2004. The Gores Group betaalt aan het bankconsortium 20 miljoen euro voor ongeveer 202 miljoen euro schulden en zet een pak schulden om in aandelen. “Pas toen we die avond in april die aandeelhoudersvergadering binnenstapten, met al die tv-camera’s en de vakbonden en met Rudy Hageman in de zaal, realiseerden we ons waaraan we begonnen waren”, herinnert Ashley Abdo zich. Dezelfde week trekt het Gores-team naar Jef Colruyt om een fusie met Dolmen voor te stellen. Jef Colruyt wil eerst betere resultaten zien.

24 augustus 2006. Real Software boekt een nettowinst, voor het eerst in zes jaar. Crédit Suisse komt met 10 miljoen werkkapitaal over de brug en Gores zet een groot deel van de resterende schuld om in aandelen. Abdo: “Op dat moment wisten we dat we zouden overleven.” Er werken nog 1012 personeelsleden. Opnieuw trekt Ashley Abdo naar Jef Colruyt. Die raadt hem aan voort te doen zoals hij bezig is.

6 juli 2007. KBC Financial Products plaatst een converteerbare obligatielening van 75 miljoen euro voor Real, terugbetaalbaar tegen 118,44 procent in 2012. Een enorm bedrag in verhouding tot de beurskapitalisatie. De rente is amper 2 procent. Hedgefunds nemen de lening op omdat ze tegelijk 60 miljoen aandelen Real mogen lenen om te shorten. Deze keer zegt Jef Colruyt niet meer neen. De onderhandelingen starten in ernst in november 2007. Om fiscale redenen neemt Real het grotere Dolmen over – en niet omgekeerd. De biedprijs in cash en aandelen ligt op 19 december 38,9 procent boven de beurskoers. Bruno Segers wordt chief executive officer, Ashley Abdo voorzitter.

20 oktober 2008. RealDolmen koopt 20 miljoen en in december nog eens 11,5 miljoen euro terug van zijn eigen converteerbare obligatielening. Tegen ongeveer 50 procent van de nominale waarde. Dat levert 9,8 miljoen euro boekhoudkundige winst op. Meer dan het dat jaar met software verdient. KBC Financial Products wijst Real op de gouden kans die de in moeilijkheden verkerende hedgefondsen bieden.

16 maart 2010. The Gores Group stapt uit en verkoopt 9,34 procent van RealDolmen aan de investeringsmaatschappij QuaeroQ van de familie Vande Vyvere en aan twee privé-investeerders. Bruno Segers: “Iedereen wist dat een fonds zoals Gores normaal na drie jaar uitstapt. Het waren er intussen zes. Via de beurs kon Gores niet weg. De prijs was te laag en de liquiditeit te klein. Het risico bestond dat Gores ons verkocht aan een andere partij om zo uit te stappen. Dat zou waarde hebben vernietigd. Klanten vinden het leuk om te werken met een Belgisch referentiebedrijf, waar de beslissingen nog lokaal worden genomen. In september en december deden we onze gewone roadshows bij de bankiers, maar daarnaast bekeken we wie in België in aanmerking kwam als financier. Zo kwamen we al in september in contact met QuaeroQ. We praatten ook met fondsen om het bedrijf volledig van de beurs te halen. We lieten ballonnetjes op. Zowel Jef Colruyt als ik had een voorkeur voor een familiale aandeelhouder. In december gooide Abdo zijn kaarten op tafel. Zij wilden er zo snel mogelijk uit. RealDolmen was de laatste participatie in Fund Gores I. De euro was aan het zakken tegenover de dollar. Hun rendement zou in de komende zes maanden niet stijgen. We kwamen overeen dat wij de participatie mochten plaatsen – als zij maar konden uitstappen. Toen zijn we naar QuaeroQ teruggegaan. KBC heeft de rest geplaatst bij institutionelen.”

23 juni 2010. RealDolmen is nog altijd op zoek naar een nieuwe, onafhankelijke voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content