Niet te agressief

Vermogensfondsen hebben veel aan populariteit gewonnen tijdens de financiële crisis van 2008. Deze flexibele producten konden hun blootstelling aan de aandelenmarkten snel afbouwen. ING Investment Management beschikt over een uitgebreid aanbod, met een Morningstar-rating van drie, vier of vijf sterren.

In dat gamma is ING (L) Patrimonial First Class Multi Asset Class zeker niet het meest agressieve compartiment. Het heeft als doel de geldmarktrente (Euribor) met 3 procent te verslaan en de volatiliteit extreem laag te houden (rond 4 procent). Sinds zijn lancering heeft het fonds die doelen perfect gehaald, met een geannualiseerde prestatie van 7,4 procent en zo’n 500 miljoen euro onder beheer.

“ING (L) Patrimonial First Class Multi Asset Class kan beleggen in een groot gamma financiële activa zoals aandelen, obligaties, valuta’s, grondstoffen of vastgoed. Het fonds hanteert een totalreturnaanpak: het streeft ernaar een aantrekkelijke prestatie neer te zetten in ongeacht welke marktomstandigheden”, zegt Ewout van Schaick, verantwoordelijk voor multi-assetbeheer bij ING IM en medebeheerder van de portefeuille.

“Wij kunnen dus in een rustige marktcontext op zoek gaan naar prestaties. De ene keer door risicovolle activa op te zoeken, dan weer door zeer weinig risico te nemen als de volatiliteit toeneemt en de zichtbaarheid beperkt is.” Eind september was de portefeuille voor 51 procent blootgesteld aan staatsobligaties, tegenover 5 procent voor vastgoed en 43 procent voor aandelen. Begin oktober begonnen de beheerders hun posities op de aandelenmarkten af te bouwen.

Ewout van Schaick benadrukt dat de obligatiemarkt nu zeer duur is en lage rendementen biedt, “wat tal van beleggers ertoe aanzet rendement te zoeken in meer risicovolle marktsegmenten zoals highyieldobligaties. Tegelijkertijd voelen beleggers de noodzaak om te beleggen voor hun pensioen. Ik denk dat dit type product een oplossing kan bieden.”

“In 2013 waren internationale aandelen de beste activaklasse, terwijl grondstoffen de slechtste prestaties neerzetten. Tussen beide was er een prestatieverschil van 33 procent, terwijl ze nochtans vaak werden beschouwd als min of meer onderling inwisselbaar. Deze strategie vertrekt van het idee dat er altijd een manier is om positieve prestaties te realiseren op de markten.”

Risicobudget

In zijn rapport van begin 2014 gaf de analist van Morningstar een neutraal advies voor ING (L) Patrimonial First Class Multi Asset Class, maar liet hij zich positief uit over de teams aan het hoofd van dit product “voor de omvang en de ervaring. Het risicobudget wordt voor de helft gebruikt voor risicovolle beleggingen (aandelen, highyieldobligaties) en voor de helft voor weinig risicovolle beleggingen (staatsobligaties, geldmarktbeleggingen)”. Hij wijst op de aantrekkelijke kostenstructuur, ook al is het nog te vroeg om hierover een definitief oordeel te vellen, aangezien het fonds nog maar iets meer dan drie jaar bestaat.

ING (L) Patrimonial First Class Multi Asset Class

Isin-code: LU0684413155

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content