Niet bang van Rusland

Fondsen die beleggen in Russische aandelen doen het uitstekend sinds begin dit jaar. Over een periode van vijf jaar bekeken is hun rendement negatief.

De fondsen die beleggen in Russische aandelen — in België worden er negen aangeboden — stegen tussen 29 en 36 procent in de eerste helft van 2015. Maar over een periode van vijf jaar bekeken blijven hun prestaties negatief (gemiddeld -5,7 % per jaar). Het beste fonds in dat segment, Parvest Equity Russia van BNP Paribas Investment Partners, beperkte zijn verlies tot 1,4 procent per jaar sinds juni 2010.

“De belangrijkste verklaring voor ons mooie rendement sinds januari is onze keuze voor bedrijven die een hoge cashflow genereren. Daardoor kunnen we het moeilijke macro-economische klimaat compenseren”, zegt Egor Kiselev van TKB BNP Paribas Investment Partners. “Ook onze beperkte blootstelling aan de telecomsector heeft in ons voordeel gespeeld, aangezien zulke bedrijven onmiddellijk worden getroffen door de verzwakking van de economie en door de bikkelharde concurrentie. Daarnaast gaat onze voorkeur naar exportbedrijven — zoals oliegroepen en staalondernemingen — die inkomsten in sterke valuta’s combineren met kosten in roebel. Daarmee kunnen ze hun schulden verlagen of hogere dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders.”

Hugo Bain, de beheerder van het Pictet Russian Equities-fonds, zet vooral in op consumptiewaarden, industriële aandelen en financiële groepen. “Onze focus ligt op waarden die kunnen profiteren van de verlaging van de rente door de Russische centrale bank.”

Robin Geffen, de beheerder van het fonds Neptune Russia & Greater Russia, belegt in “kwaliteitswaarden die minder afhankelijk zijn van de vertraging van de Russische economie, met een onderweging van sectoren zoals telecom, technologie en producenten van consumptiegoederen. Het beleid van de monetaire overheden is normaal ook gunstig voor de banken. Daarom hebben we een grote positie in Sberbank opgebouwd.”

Sterk geconcentreerd

De negen Russische-aandelenfondsen hebben een aantal kenmerken gemeen. Allemaal zijn ze sterk geconcentreerd, met twintig à veertig posities. Het gewicht van olie- en grondstoffenaandelen blijft hoog, in de meeste fondsen tussen 40 en 70 procent. Een aantal bedrijven keert steevast terug in het lijstje van de tien belangrijkste posities: Magnit (consumptie); Lukoil, Surgutneftegaz, Tatneft, Gazprom en Novatek (Energie); Norilsk Nickel en Alrosa (grondstoffen); Moscow Exchange en Sberbank (financiële sector); en Mobile Telesystems en Megafon (telecommunicatie).

Ondanks de recente stijging hebben de belangrijkste fondsen een koers-winstverhouding tussen 6,5 en 8,5 keer de winst voor het huidige boekjaar. Dat is vrij goedkoop. De volatiliteit is zeer hoog, tussen 22,4 en 27,2 procent. Dat betekent dat die fondsen niet geschikt zijn voor beleggers die panikeren bij forse koersschommelingen.

De kosten zijn zeer hoog en schommelen tussen 2 en 3 procent per jaar.

Hoge stabiele cashflow

Voor de komende maanden blijven de fondsbeheerders voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten van Russische aandelen vanwege de rente, die wellicht zal blijven dalen. “Dat beleid zal gunstige gevolgen hebben voor Russische aandelen”, verwacht Egor Kiselev. “Bovendien blijft de waardering van de Russische markt aantrekkelijk, ook vanwege de hoge en stabiele cashflow.”

Hugo Bain onderstreept dat “Rusland goed gewapend is om het hoofd te bieden aan de economische vertraging. De depreciatie van de roebel speelt in het voordeel van veel bedrijven waarin wij beleggen. Bovendien beschikt de Russische regering nog over aanzienlijk overschotten op de lopende rekening en heeft ze nog altijd grote reserves in vreemde valuta’s. De overheidsschuld is laag en de inflatie zal wellicht sterk dalen in het tweede halfjaar. We staan ver van het rampscenario dat eind vorig jaar in de koersen verrekend zat.”

De beheerders wijzen er niettemin op dat nog niet alle risico’s zijn verdwenen. De evolutie van de olieprijs of de politieke situatie in Oekraïne kan de roebel en de aandelenkoersen opnieuw snel onder druk zetten.

Frédéric Dineur

“Rusland is goed gewapend om het hoofd te bieden aan de economische vertraging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content