Netwerken in de woestijn

Ooit was het geen pretje om een Novell-filiaal te leiden. Maar de netwerkspecialist is bezig aan een comeback. Misschien begint Bernard Ister op het goede moment.

Een trekking met de Toearegs door de woestijn van Algerije? Als dat je ding is, heb je het doorzettingsvermogen om softwarebouwer Novell in België en Luxemburg te gaan leiden. Bernard Ister weet dat hij met een handicap vertrekt. “Bedrijven als IBM en Oracle stappen binnen via de bedrijfsleiders, wij moeten daar eerst gaan uitleggen dat Novell is veranderd.”

En Novell is veranderd. Het is niet langer alleen bekend om zijn netwerkbesturingssysteem, maar mikt nu duidelijk op beheer, beveiliging en ontwikkeling in grote organisaties, vooral als de informatica er van meer dan één leverancier komt. “Wij moeten het hebben van onze efficiëntie. Als we niet kunnen implementeren in vijf tot tien dagen en een return on investment laten zien, hoeven we er zelfs niet aan te beginnen.”

Bernard Ister leidde voordien Silverstream Software in België, de bouwer van een internetontwikkelingsomgeving die in juli door Novell werd overgenomen. Hij is een echte Belg: zijn moeder komt uit Maasmechelen, zijn vader – directeur-generaal bij Douane en Accijnzen – uit Bouillon en zelf is hij geboren in Anderlecht.

Na studies handelsingenieur aan het Ichec (de Franstalige tegenhanger van Vlekho) was hij in 1985 als accountmanager bij het Franse Bull begonnen. In 1993 stapte hij over naar Powersoft, dat toen nog marktleider was in ontwikkelingsomgevingen voor client-servertoepassingen. Powersoft loste de rol en verdween in Sybase in 1997. Bernard Ister startte dan zelf met een filiaal van Business Engine (projectopvolging) voor België, Luxemburg en Frankrijk. De Amerikanen kochten hem in 2000 uit, waarna hij Silverstream ging leiden.

De vader van twee kinderen – twaalf en negen – heeft goede hoop om met zijn ploeg van bijna vijftig man 10% groei te realiseren dit jaar. Zijn opdracht: “Je mensen moeten zich goed voelen als ze naar de klanten trekken.”

B.L. [{ssquf}]

Naam: Bernard Ister (41).

Is: gedelegeerd bestuurder van Novell Belux.

Vrije tijd: avontuurlijke reizen, tennis, badminton, systeembeheerder voor de kinderen thuis.

Ister heeft goede hoop om met zijn ploeg 10% groei te realiseren dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content